Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergs enda friskola inleder sin första termin någonsin

/
  • I går gjorde tusentals länsbor höstens första skoldag. I och med terminsstarten drog också Kövra byskola, den första friskolan i Berg, igång sin verksamhet på allvar. Foto: Sandra Högman
  • Joel Wikner, Albin Molander och de övriga eleverna i klass fyra till sex har idrott som favoritämne i skolan.

Ett nytt kapitel i Bergs skolhistoria har påbörjats. I går drog Kövra byskola, den första friskolan i kommunen, i gång sin verksamhet.

Annons

Det är drygt 50 barn som är inskrivna på den första friskolan i Berg. Hälften av eleverna går på förskolan och resten går i förskoleklass och upp till årskurs sex.

– Det är i princip lika många elever nu som när skolan drevs i kommunal regi i våras, säger PO Larsson, nytillträdd rektor på Kövra byskola.

Kövra byskolas fokus ligger på hälsa, kultur och lärande. I stället för att nöta in kunskap på traditionellt vis kommer skolans elever att lära i andra miljöer än i klassrummet, berättar PO Larsson.

– Vi har både skolskogen och sjön nära. I kombination med att vi har personal som är intresserade av både friluftsliv och kultur har vi stora möjligheter att leva upp till vår profil, säger han.

Kommer eleverna som gick i skolan när den drevs kommunalt att märka någon uppenbar skillnad?

– Ja, det tror jag att de kommer att göra. Till en början handlar det väl mer om den nya personalstaben, än om lektionsupplägget och skolans profil. I och med att den nya organisationen sätter sig hoppas vi kunna stärka skolans profil allt eftersom, säger PO Larsson.

Och profilen på Kövra byskola verkar passa de flesta av eleverna på skolan. På lärarinnan Renée Eklunds fråga vilket det bästa ämnet i skolan är svarar samtliga i klass fyra till sex idrott.

– Men inte ishockey, förtydligar Martin Nyman.

På andraplats på klassens topplista med roliga skolämnen hamnar bild, engelska och matte. Men rasterna där eleverna får chans att umgås verkar också populära.

– Det känns så där att börja skolan igen, men det är kul att träffa alla kompisar, säger Jonathan Molander.

Han får medhåll av klasskamraten Tobias Olsson.

– Det roligaste med att komma tillbaka efter lovet är att träffa alla kompisar igen.

Terminens första skoldag inleddes med välkomsttal av rektorn, flagghissning och allsång på skolgården. Därefter samlades klasserna i respektive klassrum för att prata om sommarlovet och sjunga för dem som fyllt år under ledigheten.

Innan läxläsning, tentor och högläsning drar i gång på allvar ska skolans samtliga elever samarbeta i ett grupparbete med tema på ”min plats på jorden” och på onsdag blir det en heldag i skolskogen.

Mer läsning

Annons