Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergs äldreboenden ska spara 14 miljoner

/
  • Ann-Mari Hallqvist har länge engagerat sig i äldrefrågor. ”Det går inte att spara mer på vården i Berg”, konstaterar hon.  Foto: Sandra Högman

Trots att Bergs äldreboenden i nästan samtliga av Äldreguidens kategorier får sämre betyg än rikssnittet ska 14 miljoner sparas på vården.

– Det är en ekvation som inte går ihop.

Annons

Det säger 77-åriga Ann-Mari Hallqvist från Storhallen, som har sin 100-åriga mamma på ett av kommunens äldreboenden och som länge varit engagerad i pensionärsfrågor.

– Det går inte att spara mer på vården i Berg. Det är redan för lite personal, för täta personalbyten och för få aktiviteter för de äldre, vilket gör att många boende är mycket ensamma, fortsätter Ann-Mari, som under kommunfullmäktigesammanträdet i november kommer att framföra sina åsikter direkt till de beslutande politikerna under allmänhetens frågestund.

Ann-Mari Hallqvists uppfattning om äldrevården i Bergs kommun bekräftas till viss del av Socialstyrelsens årliga undersökning Äldreguiden. I alla utom två av de kategorier Socialstyrelsen valt att titta på, får Bergs äldreboenden sämre betyg än riksgenomsnittet. Bara under punkten delaktighet, som visar andelen individuellt utformade planer för de boende, och mat har Berg bättre resultat än övriga Sverige.

– Eftersom invånarna i Berg blir allt äldre borde kommunen planera långsiktigt och våga satsa i stället för att spara, säger Ann-Mari Hallqvist.

Som LT tidigare berättat måste Bergs kommun nästa år spara närmare 28 miljoner kronor för att få kassan att gå ihop. Omkring 14 av miljonerna kommer alltså att hämtas från vård och omsorg.

Och kritiken mot det omfattande sparkravet inom vården kommer inte bara från Ann-Mari Hallqvist. Tidigare har vårdpersonal via LT kritiserat det omfattande sparkravet och krävt att de beslutande politikerna ska göra praktik på de arbetsplatser som hotas av nedskärningar. LT har utan resultat försökt nå verksamhetsnämndens ordförande Torsten Medalen (C) för en kommentar.

Annons