Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berg struntade att förhandla skolnedläggningarna med facket

Berg har inte förhandlat skolnedläggningarna med facket. Nu vill kommunen snabbt rätta till misstaget. Men lärarförbundets ordförande är skeptisk:

– Alla medlemmar är ju på sportlov.

Annons

Redan innan verksamhetsnämnden i slutet av januari fattade sitt beslut angående Bergs framtida skolstruktur skulle förslaget ha förhandlats med de berörda fackliga organisationerna enligt medbestämmandelagen.

– För att förklara det enkelt har det politiska arbetet och de fackliga samtalen legat i ofas, säger Karin Flodin, barn- och utbildningschef och ansvarig för kalla till förhandlingarna.

– Jag vet inte om jag vill säga att vi glömt att förhandla, men det har fallit mellan stolarna, fortsätter hon.

Karin Flodin vill dock poängtera att ambitionen inte har varit att mörka eller på något sätt förhala den lagstadgade dialogen med facket.

– Vi har under budgetarbetet haft en bra dialog med facket, det vi missat är det rent formella, säger Flodin.

I går träffades centrala samrådsgruppen, där bland andra förvaltningscheferna och representanter från vissa fackliga organisationer ingår, för att diskutera hur misstaget ska åtgärdas.

– Ambitionen är att vi ska hinna förhandla före kommunfullmäktigesammanträdet på tisdag, säger Karin Flodin.

Men Lärarförbundets ordförande i Berg, Bosse Svensson, tvivlar på att det kommer vara möjligt att genomföra förhandlingarna före tisdag.

– Det är för kort varsel. Jag tänker inte ställa upp på att sätta mig i förhandling innan jag pratat med medlemmarna. Och den här veckan är både jag och de flesta av mina kollegor sportlovslediga, säger han.

Även Kommunals representanter är kritiska till hur frågan skötts av kommunen.

– En förhandling före kommunfullmäktiges sammanträde är bara ett spel för gallerierna. Arbetsgivarens agerande följer inte intentionen med medbestämmandelagen, säger ordförande Jan-Erik Eriksson.

Vad utgången kommer att bli när kommunfullmäktige på tisdag ännu en gång ska diskutera skolfrågan är svårt att sia om. Verksamhetsnämnden har beslutat att högstadiet i Rätan ska läggas ner till hösten och att Skålans skola ska gå samma öde till mötes om de inte blir beviljade friskola. Kommunstyrelsen däremot har beslutat att skolstrukturen ska förbli orörd.

Annons