Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsarna är väl rustade för folkfest under SM-tävlingarna

/
  • Funktionären Birger Persson sätter upp reklambanderoller inför helgens SM-fest i Åsarna.
  • I kväll inleds skid-SM i Åsarna. Förra gången byn arrangerade SM blev det en riktig publiksuccé – nu hoppas Åsarna IK, med ordförande Rogard Göransson i spetsen, på att återupprepa succén.
  • I kväll inleds skid-SM i Åsarna. Förra gången byn arrangerade SM blev det en riktig publiksuccé – nu hoppas Åsarna IK, med ordförande Rogard Göransson i spetsen, på att återupprepa succén.

1997 blev det succé – nu är det dags igen.
I dag inleds skid-SM i Åsarna.
– Vi hoppas på folkfest, säger ordförande Rogard Göransson.

Annons

Redan i höstas började Åsarna IK förbereda inför helgens SM-fest. Och under de senaste månaderna har arbetet accelererat.

I går fanns ett tiotal funktionärer på plats för att få allting färdigt innan invigningen börjar vid middagstid i kväll. Men trots att det är en hel del kvar innan klubben kan kalla sig startklara är arrangörerna lugna.

– Vi har en hel del kvar, och mycket av det kan vi inte påbörja innan skidspåren är pistade. Men vi är lugna, vi hinner, säger Birger Persson, en av funktionärerna som i går var på plats för att sätta upp reklambanderoller och ta fram prispallen.

Även klubbens ordförande och tillika tävlingsledaren, Rogard Göransson, är också lugn inför vad som komma skall.

– Alla vet vad de ska göra, jag är inte ett dugg orolig, säger Rogard Göransson.

– Under tävlingshelgen kommer vi att vara omkring hundra funktionärer på området, det är fantastiskt att det finns så många ideella krafter i den här lilla byn, fortsätter han.

Förra gången Åsarna IK arrangerade ett stort mästerskap var 1997. Då blev mästerskapet en riktig publiksuccé. Enligt polisens beräkningar fanns 16 500 personer på plats för att se stafettloppen. Även om arrangörerna inte tror att publikrekordet från 1997 kommer att slås under helgen, hoppas de på en riktig folkfest även denna gång.

– Personligen tror jag att det kan bli ett ordentligt drag redan efter invigningen på fredagskvällen, säger Rogard Göransson.

Han får medhåll av funktionären Jöns Alvar Wikén:

– Det blir nog inte samma lämmeltåg som 97, men det blir säkert trevligt ändå.

I kväll kommer mästerskapet att inledas med tal av kommunfullmäktiges ordförande, Stig Göransson, c. På skidstadion kommer även skidlegenderna Tomas Wassberg, Jan Ottosson och Peter Göransson att visa upp hur klubbens tävlingsdräkter sett ut genom åren.

Precis som under SM 1997 kommer besökarna, förutom att ta del av Sverigeeliten i skidåkning, också att kunna ta sig en sväng om på dansbanan, äta och dricka gott och låta sig underhållas av Patriks combo.

Dessutom bjuds besökarna på extra mycket skidåkning. Under lördagen blandas SM-tävlingarna upp med det årliga Åsarnaspelen där juniorer från hela landet gör upp om de ärofyllda medaljerna.

Annons