Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aldrig några kvinnor i Årets Näck

/
  • Martin Norberg är den första vinnaren av Årets näck som spelat ett annat instrument än fiol. ”Jag tror att när myten om näcken uppkom spelade han pipa eller sjöng”, säger Martin. Foto: Ulrika Andersson

Saxofon är tillåtet, men kvinnorna är fortfarande portade från Årets Näck.

– Tjejer kommer inte att få vara med så länge jag är tävlingsansvarig, säger Calle Hernmarck.

Annons

Enligt regelboken måste de tävlande i Årets näck vara män och deltagarna får bara skyla sig med föremål som går att hitta i naturen. Det är inget krav på att de tävlande ska spela just fiol, utan de får själva välja vilket instrument de ska ha med sig ner i bäcken.

När den numera rikskända tävlingen avgjordes i torsdagskväll klev saxofonisten Martin Norberg från Ås upp som segrare. Genom åren har bara tre tidigare deltagare skippat fiolen men ingen av dem kammade hem segern. Martin Norberg är där med den första icke fiolspelande deltagare som vunnit.

– Det är inte ens säkert att Näcken spelade fiol. Fiolen kom till Sverige 1646, och myten om Näcken är troligtvis äldre än så, säger Calle Hernmarck, som varit ansvarig för Årets näck under tävlingens 15-åriga historia.

Calle Hernmarck tycker att det är en intressant utveckling att en saxofonspelare tagit hem första platsen. Men han tror inte att tävlingen kommer utvecklas så långt att kvinnor tillåts delta.

– Fokus skulle hamna på fel saker. Dessutom var näcken enligt myten en man, säger Calle Hernmarck.

– Om tjejer ska få delta tänker jag inte vara med längre, fortsätter han.

Martin Norberg, som egentligen inte hade tänkt ställa upp i tävlingen men två timmar före start blev han övertalad att vara med, tycker att det är en bra idé att bjuda in kvinnor.

– Det skulle vara kul med en parallell tävling för kvinnor. Kanske skulle det kunna gå ut på att gestalta skogsrået eller något annat kvinnligt sagoväsen, säger han.

Mer läsning

Annons