Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ACB:s uppgång och fall

Det var i Svenstavik allt började. I slutet av 1985 registrerades företaget ACB Laminat AB och månaden därefter, i januari 1986, startas en verksamhet i en mindre fabrik i samhället.

Annons

Efterhand växer företaget och utökar verksamheten med en fabrik i Strömsund, en fabrik som senare flyttas till Skanderåsen utanför Svenstavik. Ytterligare något år senare köper företaget en Byggelits spånskivefabrik i Brunflo av Persson invest. Tillverkningen delas upp så att spånskivor tillverkas i Brunflo medan möbler sätts ihop på de andra två orterna.
År 2004 tecknar ACB Laminat ett avtal med Ikea värt en smått fantastisk summa på hela 2,1 miljarder kronor. Därmed inleds en av Jämtlands största industrisatsningar någonsin.
I slutet av 2004 säljer grundarna till ACB Laminat, Alf Claesson & Christer Bodén, 75 procent av företaget till tre nya delägare.
Strax därefter börjar problemen. Företagsledningen har missbedömt läget och den planerade produktionsökningen uteblir, det leder till att ACB Laminat inte kan hålla sina löften gentemot Ikea.
I augusti 2006 brinner en viktig del av spånskivefabriken i Brunflo. Branden förvärrar den ekonomiska situationen eftersom företaget tvingas importera spånskivor för att hålla produktionen av möbler uppe.
Under slutet av 2007 och början av 2008 varslas många i personalen om uppsägning.
Sommaren 2008 står ACB Laminat på ruinens brant men räddas undan konkurs genom en total ombildning av företaget. En bank som lånat ut pengar tar tillbaka stora skuldkrav och Ikea tecknar återigen ett långsiktigt avtal att köpa möbler från företaget.
Men kampen är inte över. I september 2008 varslas ytterligare elva personer om uppsägning och den rådande finanskrisen gör att intäkterna från storkunden Ikea bitvis försenas. I november beslutar ACB:s ledning att stänga fabriken i Svenstavik där allt började, 25 personer mister jobben som en direkt följd av fabriksnedläggningen.
Problemen fortsätter under slutet av 2008 och inledningen av 2009. Företagets skulder är nu så stora att ACB riskerar att försättas i konkurs. Än en gång sätts en stor räddningsprocess igång.
Den 22 januari lämnar ACB:s ledning in en ansökan om företagsrekonstruktion, ansökan beviljas av tingsrätten. Rekonstruktionen ska syfta till att lappa ihop den sargade ekonomin och få någon form av uppgörelse med banker och leverantörer. Företaget får tre månader på sig.
I februari 2009 varslas 80 anställda och efter det är den totala arbetsstyrkan nere i cirka 170 personer.
När de tre månaderna löpt ut ansöker rekonstruktören om mer tid för att rädda företaget. Tingsrätten ger ytterligare en respit på tre månader. Även den 22 juli begär rekonstruktören mer tid. Tingsrätten säger ja.
Den 13 augusti varslar ACB ytterligare 60 personer om uppsägning. Fabriken i Skanderåsen drabbas hårt den här gången. Den 22 oktober beviljar Tingsrätten i Östersund mer tid för rekonstruktionen. Den fjärde i ordningen.
I dag gav rekonstruktören upp. ACB Laminat försattes i konkurs på egen begäran.

Mer läsning

Annons