Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2010 blir tufft för Berg

Om 2009 blir tufft kommer 2010 att bli ännu tuffare för Berg. Samtidigt som skatteprognoserna skrivits ner rejält måste kommunen gå med vinst för första gången på tre år.

Annons

– Nu måste det till tuffa kostnadsbesparingar både 2010 och 2011 för att vi ska få en ekonomi i balans, säger kommunalrådet Lena Olsson, Be.

I juni förra året antog kommunfullmäktige i Berg en preliminär budget för 2010. Men sedan dess har mycket hänt på världsmarknaden. För Bergs del innebär den rådande lågkonjunkturen att kommunen i nuläget verka få 21 miljoner kronor mindre att röra sig med nästa år jämfört med vad man först räknade med. Trots inflationsökningen och uppskrivningen av löner kommer kommunen under 2010 bara att få en miljon mer att röra sig med jämfört med i år. Samtidigt som hela den kommunala ekonomin blöder räknar kommunen med att hämta igen det minusresultat på 2,3 miljoner kronor som gjordes 2007. Enligt lagen har kommuner bara tre år på sig att hämta igen ett underskott.

Dessutom beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott i tisdags att max 99 procent av skatteintäkterna ska användas till verksamhet nästa år; ett mål som kommunen inte lyckats hålla under de två senaste verksamhetsåren. Både 2007 och 2008 användes 102 procent av skatteintäkterna till verksamhet. På ett år har kommunen fått 21 miljoner kronor mindre att röra sig.

Annons