Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berg rustar för rekordmånga nya SFI-elever

Rekordmånga kommer att läsa SFI och svenska som andraspråk i Svenstavik till hösten.

Nästan 100 nyblivna Bergsbor ska lära sig läsa, skriva och uttala det svenska språket den kommande terminen.

Helene Kristoffersson, biträdande rektor på Bergs gymnasium, kalkylerar med att nästan 40 elever under den kommande terminen ska delta i så kallad förberedelseklass. Där får eleverna lära sig grunderna i det svenska språket innan de slussas ut i den ordinarie grundskolan. Omkring 50 elever ska dessutom läsa SFI, svenska för invandrare. Och omkring 15 personer har rätt att läsa kursen svenska som andra språk.

– Totalt är det mellan 20 och 25 fler elever till hösten jämfört med ifjol, berättar Helene Kristoffersson.

Just nu pågår förberedelserna för att kunna ta emot alla elever när skolan börjar i augusti. Skolledningen är i full gång med att rekrytera behörig personal – vilket visat sig vara en svår uppgift.

– Det är inte lätt att hitta lärare som är utbildade att undervisa i SFI och svenska som andraspråk, men vi anställer behöriga i den utsträckning det går, säger Helene Kristoffersson.

Samtidigt arbetar Helene Kristoffersson och hennes kollegor med att ställa ordning lämpliga lokaler inför skolstarten. Tidigare har SFI, förberedelseklasserna och de som läser svenska som andraspråk varit utspridda i olika delar av Svenstavik. Men från och med i höst samlas allt under samma tak.

– Det blir mycket bättre för oss att hålla till på samma ställe. På så sätt blir organisationen mer flexibel, säger Helene Kristoffersson.

– Och flexibel är precis vad vi måste vara. Både elevantalet och åldersfördelningen kan ju svänga väldigt fort, fortsätter hon.

SFI och svenska som andraspråk kommer från och med i höst att husera en egen flygel av Svenstaviks skola; i de lokaler där Kulturskolan tidigare höll till. Just nu är det väldigt stökigt i de aktuella lokalerna. Vissa delar är under upprustning och möbler står huller om buller. Men Helene Kristoffersson är inte orolig.

– Jag är helt övertygad om att vi kommer att hinna lagom till skolstart. Det ska bli spännande att få komma i gång, säger hon.