Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berg och dalbana i premiären

/

Trots 35 poängs förlust fann Jonathan Bolin glädjeämnen när Damligan drog i gång med full omgång i Solnahallen. Det största: Jill Noe.
– Noe gör fantastiska prestationer på egen hand och kommer bli viktig för oss. Dessutom spelar vi faktiskt jämnt med 08 i 25 minuter, säger "Jonte" efter Jämtlands säsongspremiär.

Annons
Kanske var det vad som brukar kallas "en typisk premiärmatch".
Åtminstone hade Jonathan Bolin helt rätt när han sa att drabbningen med 08 Stockholm liknande en berg och dalbana.
– Mycket upp och ner var det. Vi hade perioder där vi spelade riktigt strålande och andra perioder där vi föll igenom helt, säger Jämtlands-coachen.
En försmak av vad som komma skulle fick vi redan under de första fem minuterna då 08 först gjorde 10–2 på Jämtland. Efter en timeout från Bolin var siffrorna sedan tillbaka vid 13–12 i Jämtlandsfavör. Så fortsatte det under stora delar av matchens första halva:
08 gjorde ett ryck. Jämtland kom tillbaka. I de svängningarna spelade framförallt Jämtlands defensiv en roll. Periodvis stoppade man allt som kom mot egna korgen; förutom återkomsten direkt efter matchstart höll man även 08 nere på två poäng under halva den andra quartern. Däremellan läckte försvaret desto mer och stundtals släppte man till poäng i princip i varje 08-anfall. I de down-perioderna ställde inte minst Malin Edlund till med besvär för Jämtland. Edlund gjorde 14 poäng under matchens första halva och var starkt bidragande till att Stockholmslaget hade 35–25 i halvtid.
Efter paus samlade Jämtland ihop sig till ytterligare en kraftansträngning och var så nära som sex poäng efter i mitten av den tredje quartern – bland annat tack vare tre snabba treor av i tur och ordning Jill Noe, Chakhia Cole och Stina Nilsson.
– I 25 minuter gör vi en mer än godkänd match och håller i princip jämna steg med 08, säger Jonathan Bolin.
– Men sedan släpper vi hemska 18–0 och det går givetvis inte att hämta sig ifrån.
Trots att siffrorna till slut blev väldigt stora (88–53 till 08), var lagens båda coacher rörande överens om att matchen var betydligt jämnare än så.
– Jämtland spelade riktigt inspirerat samtidigt som vi hade svårt att komma igång, säger 08:s coach Anders Härd.
– Till slut vinner vi med stor marginal, men det är missvisande. Jämtland var riktigt bra, inte minst Jill Noe, och jag tycker att de är en stark kandidat till en slutspelsplats, fortsätter Härd.
Jonathan Bolin:
– Visst håller det inte med så många svackor som vi fick under matchen, men att det rann iväg mot slutet kan vi inte riktigt oroa oss över. Vi stressade lite för mycket i vår jakt efter 08 och drog på oss för många turn overs (23 stycken totalt), men vi gjorde ändå en godkänd premiär.
Bland de båda amerikanskorna Noe och Cole imponerade Noe tveklöst mest. Hon slet i både anfall och defensiv och var poängbäst i Jämtland med 19 poäng.
– Jill gjorde en riktigt bra match och kommer betyda väldigt mycket för oss. Hon är en riktig ledartyp, berömmer Jonathan Bolin.
Chakhia Cole såg däremot trögare ut.
– Men jag tror på henne. Hon har varit lätt skadad under veckan som gått och inte kunnat träna som vanligt. Det finns mer att hämta där när hon är i form, säger "Jonte".
Positivt i övrigt? Trots storförlusten vann faktiskt Jämtland returtagningen med 35–33.
– Berg-och-dal-bana som sagt. Jag tror att det här kommer att bli bra när vi fått lite tid att spela ihop laget, avslutar Bolin.
Idén om en samlad premiäromgång i Damligan då? Någon gigantisk publiksuccé blev det kanske inte, men heller inte det fiasko som fotbollsförbundets cup-experimenterande stod för.
Återstår att se om basketförbundet prövar konceptet på nytt nästa år – potentialen att skapa en manifestation och given samlingspunkt för svensk dambasket finns trots allt där.

Mer läsning

Annons