Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berg förbjuds att säga upp personal

Nu har Arbetsmiljöverket bestämt sig – Berg förbjuds att säga upp personal inom vård och omsorg i väntan på korrekta konsekvensanalyser.

Fackförbundet Kommunal anser att Bergs kommun inte agerat korrekt i samband med uppsägningarna av ett 40-tal personer inom vård och omsorg. De tycker bland annat att kommunen missat att göra riskbedömningar för psykisk och fysisk ohälsa som kan uppstå på grund av förändringar i verksamheten.

Kommunen däremot tycker att de har vidtagit de åtgärder om lagen föreskriver.

Som LT berättat tidigare har Arbetsmiljöverket kopplats in i ärendet och meddelade tidigare i veckan att de överväger att stoppa de planerade neddragningarna.

Nu har Arbetsmiljöverket bestämt sig och förbjuder kommunen att sätta de planerade verksamhetsförändringarna och personalneddragningarna i verket. Först när Bergs kommun med hjälp av företagshälsovården har gjort korrekta konsekvensanalyser och riskbedömningar med tillhörande handlingsplaner där de lokala skyddsombuden fått god insyn får personalneddragningarna genomföras. Om kommunen väljer att bortse från Arbetsmiljöverkets beslut riskerar de vite på 200 000 kronor.

Mycket tyder dock på att kommunen tänker överklaga beslutet.

– Vi ska sätta oss ner på måndag och analysera innehåller. Vi har därför inte tagit ställning hur vi tänker agera. Men med stor sannolikhet kommer vi att överklaga, det är i alla fall känslan efter den första genomläsningen, säger kommunens organisationschef Bo Lindström.