Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berg får hålla hårt i plånboken för att komma i nästa års budgetkostym

Enligt ett första budgetutkast kommer flera verksamheter i Berg att få skära rejält i sina kostnader nästa år. Men om det innebär några uppsägningar är fortfarande oklart.

Annons

I går fick de fackliga organisationerna det första förslaget till en budget för 2011.

Som LT berättade tidigare i veckan har Bergs kommun ett tufft ekonomiskt år framför sig. Samtidigt som intäkterna ligger kvar på ungefär samma nivå kommer lönerna och hyreskostnaderna nästa år att skrivas upp med omkring tio miljoner kronor.

Verksamhetsnämnden, som ansvarar för den största delen av den kommunala verksamheten, har jobbat hårt för att få plats i budgetkostymen, men inte lyckats. Detta trots att man inför nästa år föreslagit att spara in på bland annat badhusen, fritids och elevhälsan.

– Vi klarar det inte med den ram vi tilldelats, konstaterar verksamhetsnämndens ordförande Torsten Medalen (C).

Nämnden kommer därför att kräva ytterligare 2,9 miljoner kronor av fullmäktige.

– Vi har goda argument, säger han.

Det extra anslaget vill verksamhetsnämnden använda till anhörigstöd, höjd hyreskostad på nyrenoverade Bergshem och vuxenutbildning.

Men det är inte bara verksamhetsnämnden som ser ut att ha ett tufft ekonomiskt år framför sig. Även miljö- och byggnadsnämnden behöver 400 000 kronor ytterligare för att klara sina uppdrag nästa år.

Om budgetförslaget, som blev offentligt i går, kommer att innebära några uppsägningar är i nuläget oklart.

– Den frågan är för tidig att svara på, säger Torsten Medalen.