Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beredskapspolisen ska fungera som förstärkning till polismyndigheten

– Svenska polisförbundet har inte faktagranskat sina förslag om att hemvärnet skulle ta över beredskapspolisens roll och arbetsuppgifter. Alla vi andra vet att svensk militär inte får användas mot civila, säger Mikael Sörensen, Kävlinge, ordförande i Beredskapspolisföreningen.

Annons

Polismyndigheten i Jämtlands län håller på att anställa ytterligare 20 beredskapspoliser till den befintliga styrkan på 39 personer. Men polisförbundet är kritisk till hela organisationen av beredskapspoliser. Det berättade LT i lördagens tidning.

Polisförbundet anser bland annat att beredskapspoliserna har för kort utbildning och att de bör vara underordnade hemvärnet i stället.

– Men polisen behöver en enhet som kan hjälpa till i vissa situationer, säger Mikael Sörensen, ordförande i Beredskapspolisföreningen.

Ett exempel han tar upp är den stora bilträffen Power meet i Västerås, som ägde rum i början på juli.

– Polismyndigheten hade begärt av Rikspolisstyrelsen att få använda beredskapspolisen då, men fick nej. Tanken var att de skulle kolla trafiken och göra alkoholtester. I stället fick myndigheten frysa semestrarna för de anställda, säger Mikael Sörensson.

Han menar att sådant ger upphov till oordning i polisledet.

– Det ställer ju till det för polisernas familjer också.

Mikael Sörensson berättar att det i Storbrittanninen, sedan 150 år tillbaka i tiden, funnits frivilliga poliser som blivit en naturlig del av det brittiska samhället.

– Avståndet mellan medborgare och polis har minskat och man utnyttjar det intresse och den vilja att stödja samhället som finns hos medborgarna. Utbildningen och utrustningen som de har är likvärdig med beredskapspolisens, säger Mikael Sörensson.

Enligt honom används den brittiska styrkan som extra resurs i samband med större evenemang och trafikuppgifter, bland annat.

– De ses inte som en ersättning för yrkespoliser utan som ett komplement. Resultatet är en större polisiär närvaro och ökad trygghet för medborgarna. Vi har inte noterat att det brittiska rättstryggheten har naggats i kanten på grund av deras system. Att beredskapspolisen skulle utgöra en fara för rättsäkerheten i samhället finns därför inte, säger Mikael Sörensson.

Mer läsning

Annons