Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beredskapspolisen behövs inte

Rikspolisstyrelsen föreslår att beredskapspolisen ska läggas ned. Anledningen är att polisens behov av förstärkning minskat eftersom antalet vanliga poliser ökat de senaste åren.

I en begäran till regeringen föreslår Rikspolisstyrelsen, efter en översyn, att verksamheten bör läggas ned under det här året.

I rapporen bedöms beredskapspolisens kompetens och utrustning vara god men under de senaste åren har behovet av deras förstärkning minskat.

– I mitten av 1990-talet bestämde riksdagen att styrkan skulle vara 1 500 civilpliktiga. Det var för att förstärka 16 000 poliser. Idag 2010 är vi 20 500 poliser och därför har behovet av beredskapspolisen minskat, säger Sven Johansson, polismästare som har hållit utredningen.

Så sent som förra sommaren höll polismyndigheten i Jämtlands län på att rekrytera ytterligare 20 beredskapspoliser till styrkan på 39.