Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berättelser som vindlar fram

Från Dan Andersson till Owe Thörnqvist, från nyckelharpa till gylf. Malin Palmqvist har sett Friteaterns gästspel "Bortom allt förnuft".

Annons

Turnerande Friteatern med hemmascen i Sundbyberg har i flera decennier haft en nära relation till Jämtlands och Härjedalens små spelplatser på länets mindre orter. Mer sällan spelar de i Östersund. Men nu i helgen händer det plötsligt när gruppen ger tre föreställningar av "Bortom allt förnuft" på Östersunds Teaterverkstad, Bangårdsgatan fredag, lördag och söndag. Fast för en av de tre medverkande, Peter Danielsson, är Östersund hemmaplan. Den som inte sett honom i Friteaterns ensemble har kanske hört honom i Blue Mountain Boys.

Det vindlar lite hit och dit i "Bortom allt förnuft". Lite som när rännilar av vatten från det eviga kretsloppet ritar nya, mörkare mönster i soltorr grusväg. Somliga rännilar stannar av och ögat byter plats, följer i stället en ny vindling som ilar fram. Det är Junselemålet och möten med Jesus, strängrally, stepprally, nyckelharpor som konverserar med varandra och lösningen på gåtan om varför religiösa sånger sjungs med högt hållna gitarrer. Berättelser är kärnan i både det talade och i musiken där de tre medverkande kompletterar varandra med sina olika styrkor.

Halvbekanta, obekanta och välbekanta sånger framförs på mer eller mindre oväntade instrument: från nyckelharpa över allehanda stränginstrument till en gylftrio. Många i fredagens publik blir fångade snabbt i första akten och skratten är täta. Själv blir jag på allvar indragen först efter paus då ett milt allvar och en större koncentration sänker sig över Dan Anderssons "Hemlängtan" till en plats där "ljungen står brinnande röd", sänker sig över Mats Nolemos berättelse om det gamla paret som vill vara så säkra på att få dela grav att jordelivet spelar mindre roll än det jordade. Det är två och en halv timmas avslappnat gemyt.