Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Beppes godnattstund" på Jamtli i sommar

"Fääääärdig!" I sommar kommer museibesökarna att kunna hälsa på hos Beppe och hans dockor.

I tv-programmet "Beppes godnattstund" pratade folkkäre Beppe Wolgers med dockorna Hungran, Gäspan, Busan, Kramanpelargon och Sigrid (som alltid avslutade programmet med sin enda replik "Fäääääärdig!") Nu återskapas miljön på Jamtli i Östersund. Tobias Frisk kommer att gestalta Beppe i den stora sängen och prata med dockorna och med barnen på fasta klockslag hela sommaren.

– Det känns jätteroligt att det uppmärksammas på nytt, serien uppskattades av stora delar av det svenska folket och har inte gått i repris på evigheter. Jag tror att det kan vara efterlängtat, säger Camilla Wolgers, dotter till Beppe Wolgers.

Hur tror du att föreställningen kommer att tas emot av besökarna?

– Jag vill betona att det inte är en sagostund. Största utmaningen för Tobias Frisk blir att balansera humor och allvar. Pappa utgick ofta från barnens egen värld, deras oförställdhet och sätt att tolka världen. Han hade en idé om att man skulle tala allvar med barn och verkligen lyssna på dem utan tillrättavisande. Han tog ofta upp allvarliga ämnen och smög in poesi och sådant som han tyckte var fint och viktigt.

Vilken är din personliga favoritdocka?

– Jag är mest förtjust i Hungran. Hon är självupptagen, men hungrar samtidigt efter kärlek och efter att bli sedd. En riktig konstnärssjäl.

På Jamtli har man pratat länge om att göra något med Beppes historier.

– Vi valde "Beppes godnattsaga" eftersom den är lätt att göra rollspel av och eftersom vi tycker att den passar in i Jamtlis miljö, säger Lowissa Frånberg, som ansvarar för volontärerna på Jamtli som nu för första gången är med och bygger en utställning. Medlemmarna i volontärföreningen Jamtlis Gynnare har bland annat fått uppdraget att framställa nattskjortor, nattmössor, dockor, kuddar och draperier till Beppes iscensättning i Hackåsgården.

– Volontärbiten kommer att utvecklas på Jamtli generellt nu. Volontärerna ska bland annat bli mer synliga i husen och är en viktig förutsättning för att skapa fler aktiviteter. Arbetet ökar också livskvaliteten för de inblandade. Många av de som jobbar är pensionärer som får nya vänner och lär sig saker på köpet, säger Lowissa Frånberg.

Camilla Wolgers och hennes mamma Kerstin drev under 15 år Beppemuseet i det egna hemmet på Öhn. Nu är museet nedplockat och sedan 2014 studerar Camilla på Gerlesborgs konstskola i Bohuslän. LT har tidigare berättat om hur arvet efter Beppe Wolgers blivit hemlöst i Strömsund där många anser att det hör hemma. Kommunen har uppgett att de inte har möjlighet att ta över museet och att hembygdsgården inte har utrymme för sakerna. Camilla Wolgers har hela tiden önskat att museet ska leva vidare någon annanstans.

– Jag tyckte att det kunde göras proffsigare och bättre, men till slut blev jag tvungen att packa ner allt. Godnattstunden tror jag är den av Beppes grejer som lever kvar mest i folks minnen och därför känns det jättekul att den levandegörs på nytt, säger Camilla Wolgers.

Beppe Wolgers (1928 – 1986) var poet, textförfattare, skådespelare och konstnär. I slutet av 1960-talet flyttade han med sin familj till Öhn i Strömsund. Han blev förtjust i landskapet och inspirerades bland annat till filmen "Dunderklumpen" som han gjorde tillsammans med Per Åhlin.

Premiär för "Beppes godnattstund" är det lördag 20 juni.

Läs mer:

Beppes museum är hemlöst

Kommunen har varken plats eller ekonomi för ett museum