Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengt Westman

Bengt Westman, den siste i vår föräldrageneration, vår Bengt Fabru, har lämnat oss.

Bengt föddes som yngst av fem barn till Erik och Lisa Westman, Fäste, Hackås. Efter studier och olika anställningar arbetade Bengt under största delen av sitt liv på Vattenfall med ansvar för styr- och kontrollutrustning till olika kraftverk, bland annat Stenungsund, Ringhals och Forsmark 3. Arbetet innebar flera utlandsresor, främst till kraftverk i England. Hans forna arbetskamrater intygar hans stora skicklighet, inspirationsförmåga och humor.

Efter pensioneringen vände Bengt hem till Hackås. Liksom sina syskon var han musikalisk och under sitt liv byggde han bland annat två elorglar som han spelade på och således kunde njuta av Bachs fugor och koraler. Han transkriberade även flera folkmusiklåtar till noter.

Ett annat intresse var gamla båtar. Bengt inventerade stränderna runt sjön Näkten och av gamla "båtskelett" gjorde han ritningar och flera båtmodeller. Detta resulterade till slut i hans deltagande som konsult vid nybyggnationen av två kyrkbåtar, Bendikt och Ante Maria, kopior av en gammal kyrkbåt från Dödre. Nu finns de nya kyrkbåtarna att beskåda och även att hyra vid Hackås kyrka.

Bengt var en stor naturälskare. Han tog oss med på fisketurer i sin båt på Näkten, till Oviksfjällen för turåkning på skidor på vintern och hjortronplockning på sensommaren och han visade oss de allra bästa lingon- och blåbärsställena.

Bengt, som var ett sladdbarn, var en oöverträffad historieberättare och han blev en betydelsefull länk till släktens historia för oss, våra barn och våra barnbarn. Saknaden efter Bengt Fabru känns stor, men våra minnen av honom är mycket ljusa.

Brorsbarnen Elisabet och Herje