Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt Sandemo

/

Bengt Sandemo har stilla insomnat efter en kort tids sjukdom. Han blev 83 år gammal. Närmast sörjande är hustrun Britta och barnen Erik, Ulla och Arne med familjer.

Annons

Bengt Sandemo föddes, som den äldste i en syskonskara av tre, i Lövberga, Strömsunds kommun. Far och farfar var båda skogvaktare, något som också kom att bli Bengts yrke. Efter avlagd examen vid Bispgårdens skogskola började han 1952 hos SCA i Norråker, Tåsjö kommun, för att 1957 tillträda en ny tjänst som skogsinspektor vid förvaltningskontoret i Hoting. 1975 flyttade familjen till Östersund där Bengt tillträdde tjänsten som förvaltningsplanerare vid Åsarnas skogsförvaltning, sedermera Östersunds skogsförvaltning, en tjänst som Bengt innehade fram till sin pensionering 1990.

Efter genomgången grundutbildning vid Jämtlands fältjägarregemente, I 5, fortsatte den militära banan med kadettskola på Karlberg 1947-48. 1964 utnämndes Bengt till kapten i reserven. 1976 utnämndes han till hemvärnschef i Östersund och 1979 – 1994 kretshemvärnschef i Jämtland. 

Som fackligt aktiv var Bengt ordförande i Ångermanlands skogstjänstemannaförening under åren 1956 – 74 och tillhörde dessutom styrelsen för Sveriges skogstjänstemannaförbund åren 1967 – 70. Han ingick även i SALF:s distriktsstyrelse i Sundsvall åren 1966 – 1976.

Bengts samhällsengagemang yttrade sig i en mängd ordförandeskap i föreningar, främst inom idrotten. Således var han ordförande under 50- och 60-talen i Norråkers IF och Hotings IF. 1960 tilldelades han Ångermanlands Idrottsförbunds stipendium; en resa till olympiaden i Rom. Han var drivande i tillkomsten av Hotings nya idrottsplats, Hotingborg. Idrottsmässigt låg skidor närmast hjärtat och han åkte själv många Flyktinglopp. Det var dock som ledare hans stora engagemang låg. Under åren i Hoting var Bengt engagerad i Högerföreningen, sedermera Moderaterna, och innehade förtroendeuppdrag i Fjällsjö kommun.

Under åren 1944 – 1945 studerade Bengt vid Västerbergs folkhögskola i Storvik, Gästrikland. Där mötte han sin livskamrat Britta, f Boman, från Gävle, som han gifte sig med 1950. De fick tre barn, som med åren givit både barnbarn och barnbarnsbarn. Familjen har vårdats ömt av Bengt. Han var den samlande kraften i att hålla samman släkten Sandemo. Fritidsintressen har främst varit jakt och fiske, skogskarl som han var. Vistelser i fjällen, både till fots och på skidor, har också stått högt på agendan, och fjällstugan i Ottsjö, har varit det stora andningshålet.

1995 flyttade makarna till Gävle. Även här togs hans ledarförmåga i anspråk som ordförande i SPF-föreningen Ankaret, 1999 – 2003. Bengt efterlämnar ett stort tomrum i familj och vänkrets, men framför allt många ljusa minnen.

Barnen

Mer läsning

Annons