Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengt Norman

En stor fackföreningsledare har gått ur tiden.

Bengt Norman i Backe avled den 14 maj, 77 år gammal. Hans närmaste är hustrun Inga-Britt och barnen Karin, Gerth och Maritha med familjer.

Min pappa Bengt var en ovanligt engagerad människa. Engagerad för det gemensammas bästa. Vare sig det var i och för lokalsamhället, fackföreningsrörelsen, politiken eller familjen. Att vara rejäl, att göra rätt för sig och hederlighet var hans kännetecken. Lojalitet var också viktigt men för att kunna behålla sin integritet innebar det ibland att gå emot strömmen, vilket inte är det mest bekväma valet.

Han växte upp i en arbetarefamilj där det ofta diskuterades politik. Pappan Eric var förebild och det var naturligt att engagera sig i den fackliga och politiska rörelsen där medlemskapet i SSU var första anhalten vid 15 års ålder. Det stora intresset under unga år var dock idrotten. Han var en stor bolltalang och spelade såväl hockey och bandy som fotboll.

Folkskolan följdes av konditorutbildning, därefter blev det en kort tid vid SJ i Hallsberg. Han återvände sedan och utbildade sig till rörmokare i Backe. Efter att ha varit med i bygget av Backe lasarett tillträdde han en tjänst som maskinskötare och utsågs till facklig ordförande av sina arbetskamrater och blev engagerad inom Kommunalarbetareförbundet.

Från mitten av sjuttiotalet fram till pensionen 1998 var Bengt avdelningsordförande i Kommunal Jämtland/Härjedalen. Under större delen av den perioden var han ledamot i Kommunals förbundsstyrelse och hade ett stort internationellt engagemang genom den internationella organisationen Iska. Att ge stöd till hur man bygger upp facklig verksamhet i Ryssland var en angelägen uppgift. Han var även ordförande i LO-distriktet i Mellersta Norrland under en lång period och hade plats i LO:s representantskap.

Det politiska arbetet började i dåvarande Fjällsjö kommun 1957. En av de första insatserna var att stoppa utsläppen i sjön Backsjön med målsättningen att anordna en badplats, vilket också realiserades. Det lokala arbetet i Backe var viktigt under alla år. Bengt var ordförande i kommunfullmäktige i Strömsunds kommun 1988-2002 och hade även en rad andra uppdrag såväl i kommunen som i landstinget, länsstyrelsen och kommunförbundet.

Bengt blev känd för att kunna fatta snabba beslut och samtidigt var han mån om att söka demokratiska arbetsformer.

Han var en naturmänniska där fiske och bärplockning intresserade. När barnbarnen kom följdes de ivrigt med stort intresse och engagemang och det var viktigt att de behandlades rättvist.

Nu kommer pappa inte att baka några flera tårtor och inte heller den speciella fiskgratängen och sufflén kommer han att bjuda på mera. De roliga historierna, den bitska humorn och allt annat får vi försöka att hålla levande tillsammans med mamma som under alla år var pappas stora stöd.

Dottern Karin Norman