Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengt Lindström vann mot Försäkringskassan, efter flera års strid

Förvaltningsrätten dömer att Bengt Lindström har rätt till sjukersättning. Därmed har Bengt vunnit den fleråriga kampen mot Försäkringskassan.

Efter flera års kamp har Bengt Lindström fått rätt mot Försäkringskassan. Förvaltningsrätten i Härnösand finner att han har rätt till sjukersättning.

– När kuvertet kom, med Förvaltningsrättens logga, så var det med blandade känslor jag öppnade det. Jag är ju luttrad och van att få "nej", säger Bengt Lindström.

Men kuvertet innehöll i stället ett tjockt domslut, med beskedet att Förvaltningsrätten slår fast att Bengt har rätt, och Försäkringskassan har fel.

– Det var en otrolig upplevelse att få läsa tio sidor där allt som står är till min fördel.

Bengt Lindström lider av den neurologiska sjukdomen ME (Myalgisk encefaomyelit). Trots att sjukdomen är kronisk och medför att hans arbetsförmåga är helt nedsatt beslutade Försäkringskassan år 2010 att neka honom såväl sjukersättning som sjukpenning.

Den 18 april 2011 publicerade LT den första artikeln om Bengt. Hans egen kamp, för rätten att få vara sjuk, hade då redan pågått under lång tid. Han har begärt omprövningar, överklagat, skaffat ytterligare läkarintyg, sökt hjälp hos Diskrimineringsombudsmannen och hos Justitieombudsmannen, men ingenting har hjälpt.

Bengt fick nytt hopp i november 2011, då Högsta Förvaltningsdomstolen i ett liknande ärende gav Försäkringskassan bakläxa i deras bedömning att man måste kunna bevisa att en sjukdom är livslång för att få rätt till sjukersättning. Tydligt är att denna dom har berett vägen för att Bengt nu äntligen fick rätt.

Han har läst oändliga spaltmeter om forskning kring sin sjukdom, men också om försäkringskasseregler, om lagar, paragrafer, rättsfall och så vidare. Dessutom har han själv skrivit oändliga spaltmeter i alla duster med myndigheten.

• Hur har du orkat kämpa så hårt?

– Jag har förmågan att liksom ställa mig utanför och försöka se allt detta som en sorts terapi, inte bara för min egen skull utan också för att kunna hjälpa andra som drabbas.

Många gånger har han upplevt att han direkt motarbetats, och erfarenheten av Försäkringskassan är minst sagt negativ.

– För vems skull ställer de till ett helvete för människor som har rätt till ersättning? Jag önskar att ett gäng skickliga psykologer skulle undersöka Försäkringskassan och ställa diagnos.

Bengt är irriterad på att politiker och media underblåser föraktet för sjuka genom att prata om sjukersättning i termer av "bidrag", när det egentligen rör sig om ersättning från den sjukförsäkring som alla betalar till.

– Om vi får ut pengar från hemförsäkringen så kallas det för ersättning och inte för ett bidrag.

Förutom att Bengt nu får sin rättmätiga sjukersättning så medför domslutet också att avtalsförsäkringen (AFA) börjar gälla.

– Jag får 10 000 från Försäkringskassan och 2 600 från AFA så jag känner mig rik.

När denna långa kamp nu äntligen är vunnen så kommer kroppens reaktion.

– Jag är tröttare än någonsin, helt slut.