Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt Fredman

Övlt Bengt Fredman har lämnat oss, 92 år gammal.

Annons

Bengt var bataljonschef i bataljon 18 Congo mellan oktober 1962 och maj 1963. Jag hade nöjet att delta i denna bataljon som signalist. Jag besökte Bengt flera gånger under de senaste tio åren vilket Bengt uppskattade mycket. När vi pratade minnen flödade det mycket och gärna från Bengt. Han blev överraskad, glad och kände sig mycket hedrad, när jag kunde berätta nyheten att ett porträtt av Bengt hade avtäckts under middagssamkvämet vid Congoveteranernas årsmöte 2001. Jag tog med mig tavlan året efter och den prydde en av väggarna i hans bostad. I fjol tog jag tavlan med mig till Armémuseet.

Bengt handplockades till befattningen stf bataljonschef men då ordinarie bat chef ombads blir chef för sector Kamina i Katanga fick Bengt direkt befälet och ansvar för bataljonen. Det var sålunda han som med kort varsel bland annat planlade, ledde anfallet och erövringen av staden Kaminaville nyårsafton 1962. Anfallet skedde utan förluster för svenskarna och utan förstörelse av vare sig den vita eller afrikanska stadsdelen.

Jag hade till en träff 1998 för före detta fredssoldater engagerat Bengt att berätta om sina Congominnen och det gjorde han med besked och med mycket stor inlevelse. Det var också allra första gången som någon hade bett Bengt att berätta om sina upplevelser och erfarenheter från det stora landet söder om ekvatorn (lika stort som Västeuropa). Bengt berättade om planläggningen, om själva anfallet samt om erövringen av de två Gendarmgarnisonerna i Kaminaville. Vidare om ”besöket”  i Kabundji tidigt på morgonen den 12 januari 1963 där två Gendarmbataljoner totalt överraskades på sin avlöningsdag och som avväpnades, avrustades, avlönades med sin egen krigskassa, förklarades därefter vara civila och skickades hem till sina respektive hemorter. Det hade varit en höjdare, om krigsfotografen hade varit närvarande och med film förevigat denna sistnämnda, oerhört unika händelse. Bengts berättarförmåga och diabilder uppskattades mycket vilket senare applåderna bekräftade.

Den större av de båda på nyårsaftonen erövrade Gendarmförläggningarna i Kaminaville döptes av någon soldat mycket fyndigt till Camp Fred vilket även blev namnet framledes. Dels avsågs vårt uppdrag som fredskapande och fredsbevarande FN-mandat och dels som en hyllning till vår batC Bengt Fredman.

Bengt Fredman tillhör den fina trupp av officerare som utför sitt uppdrag med sinne för rättvisa och rent spel, har förmågan att efter noga överväganden fatta kloka beslut samt att alltid dela sina soldaters umbäranden och faror. En mycket stark tillit mellan chef och underordnade kännetecknade Bengt Fredmans chefsskap under bataljon 18 Congo vilket starkt bidrog till att göra bataljonen till en mycket harmonisk, trivsam och kamratlig bataljon. I grunden präglades Bengt Fredmans ledarskap av de visdomsord som uttalades i Kina för mer än fyra tusen år sedan:

”Du skall älska dina soldater som dina söner och de skola då följa dig till dödens dalar”. 

Annons