Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengt Edström

Bengt Edström, Spånga, har som meddelats på annonsplats, avlidit i en ålder av 86 år. Bengt var en av Östersunds-Postens större profiler från förr. Han växte mer eller mindre upp med ÖP och började som tidningsbud för att så småningom bli tidningens förste annonskonsulent. Strax efter andra världskriget skickades en ung Bengt Edström till Stockholm och Stockholmstidningen där han gick som lärling i annonsförsäljandets ädla konst.

Väl hemma i Jämtland igen var han med och byggde upp ÖP:s annonsservice och arbetade aktivt som konsulent fram till 1966, då han tillsammans med hustru Ingegerd och två söner flyttade till Stockholm. Han hade blivit erbjuden chefsjobb på Jordbrukarnas Föreningsblads annonsavdelning, sedermera Tidningen Land, och där stannade han fram till sin pensionering.

Bengt hade många intressen. Inte minst travsporten, där han var med och bevittnade premiärtävlingarna på Östersundsbanan redan vid invigningen 1936. Han stod välkände hästkarlen och lantbrukaren Ville Olofsson, Åskott, nära och kom tidigt även att bli ÖP:s travskribent. Under signaturen "S-man", förkortning av en av dåtidens större fyrbenta profiler Scotchman, var han under decennier en uppskattad referent även i fackorganet Trav och Galoppronden och i norska motsvarigheten Trav og Galoppnytt. Ibland ryckte han dessutom in när riksmedia som Expressen eller Aftonbladet fann travhändelser i Jämtland intressanta.

Han lämnade sin hemstad 1966, men var i själ och hjärta jämte under hela sitt långa liv. Han återkom ofta till fjällen och Jämtlands natur, där han och familjen gärna vandrade eller plockade bär. Dessutom följde han som trogen ÖP-prenumerant med allt som hände i idrottens värld. Men om han hade sitt travhjärta i Östersund och i Jämtland, så var det Solna AIK som var favoritlaget i fotboll.

Bengt var näst intill fanatisk "Gnagare" och när föreningen skulle ge ut sin jubileumsbok till 100-årsdagen 1991, var han en av sex personer som ingick i jubileumsbokens projektgrupp.

Han älskade att gå på Råsunda en fin vårkväll liksom besöken på Solvalla, några stenkast från villan hemma i Spånga.

Mest uppskattade han ändå sin familj. Barn och barnbarn stod honom väldigt nära, liksom hustrun Ingegerd med vilken han var gift i 64 år.

Vi som hade förmånen att få dela vår fritid med Bengt uppskattade hans goda humör, men kanske mindre de gånger han spelade av oss pengar på poker, en konst som han också behärskade långt före nätspelandets tidevarv.

Per Hansson