Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Bengt Bergqvists uttalande är tomma ord"

Distriktsläkare Max Fredriksson har tidigare, utan gehör, försökt få svar från landstinget hur man tänker lösa läkarfrågan i Hoting. "Intressant att man nu vill prata med oss", säger han.

Annons

Landstingspolitiker Bengt Bergqvist (S) uttalade sig i lördagens Länstidning om det bekymmersamma läget angående läkarsituationen i Hoting. Distriktsläkare Max Fredriksson blir förundrad över uttalandet:

– Det är intressant att man nu i elfte timmen kommer på att man ska prata med oss och övertala oss att stanna. Jag skickade mail till landstingsledningen, och till samtliga politiska partier i landstinget, med frågan hur man tänkte lösa situationen, redan då när Hans Boberg slutade. Men det fick jag inget som helst svar på. Jag kan inte se att Bengt Bergqvists "bekymrade" uttalande är annat än tomma ord.

Max Fredriksson påpekar att det fanns två läkartjänster i Hoting när han började arbeta där. Han och Hans Boberg delade på den ena tjänsten:

– Det var ett bra system som fungerade effektivt, både för oss och för patienterna som kunde få hjälp relativt snabbt. Förra veckan kunde jag inte ge en enda läkartid till patienter som ringde, inte förrän efter sommaren då vi inte ens vet hur det ser ut här.

Sedan i höstas har den ena tjänsten inte besatts, utan det har bara funnits en halv tjänst, med viss stöttning av vikarier och stafettläkare. Max Fredriksson anser att den enda orsaken till att det alls har fungerat är det fina arbetslaget:

– Hotings hälsocentral är unik genom att vi tar hand om, och stöttar varandra trots att arbetssituationen är mer än ansträngd. Det är verkligen ett arbetslag. Vanligt är annars att det uppstår bråk och irritation när man blir trängd.

Att landstinget nu skulle anstränga sig och försöka förmå de båda läkarna att arbeta kvar i Hoting finner Max Fredriksson mindre troligt:

– Så vitt jag vet har ingen pratat med Hans om att stanna. Ingen, så långt jag känner till, har heller varit i kontakt med oss som jobbar på plats. Från politikerna i landstinget har vi inte hört ett pip. Och genom vår verksamhetschef har vi snarare fått avisering om ytterligare neddragningar i höst.