Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengard (S) ser ljust på framtiden

Ragunda kommun gör plusresultat, de bygger ett modernt äldreboende i Hammarstrand och det öppnas nya förskoleavdelningar i Hammarstrand och Stugun.

Terese Bengard (S) har snart gjort sin första mandatperiod som kommunalråd i Ragunda kommun.

Hon är stolt men inte nöjd, för att travestera på förre S-partiledaren Göran Persson.

Nu ser hon bostadskö till både Hammarstrand och Stugun och är frustrerad över hur hon ska kunna finansiera ett bostadsbyggande.

Terese Bengard kom, för många, väldigt överraskande in i politiken förra valet då hon accepterade att toppa listan till kommunfullmäktige

– Sedan visste jag inte hur det skulle gå i september, men det gick riktigt bra, konstaterar hon. Vi ökade med 14 procent och fick egen majoritet i fullmäktige.

Ragunda är känd för att vara en av de rödaste kommunerna men också en av de fattigaste?

– Vi är lite mindre fattiga nu. Det var en av de största frågorna jag fick ta tag i från början. Det går inte att spendera mer pengar än man har. Hela den här mandatperioden har vi faktiskt gått med plusresultat. När jag klev in hade vi minus 25 miljoner i resultat, det underskottet har vi återställt nu.

Skulle du, trots förbättrad ekonomi, kunna tänka dig att fria till Bräcke kommun igen?

– Det har skett en folkomröstning som jag respekterar. Om jag ska sia om framtiden tror jag hellre att det görs en stor kommun av fler kommuner i länet.

Men hon tror inte att kommunsammanslagning är lösningen på problemen, utan snarare bristen på regional politik som tillåter att hela Sverige ska leva.

Vilka är då landsbygdens utmaningar och vad behövs det för nationell hjälp för att vårt län ska överleva?

– Urbaniseringen sker snabbast i Sverige i hela Europa, då måste vi fundera på vad vi driver för regionalpolitik. Självklart sneglar jag mot Norge. Ragunda skulle vara Sveriges mest välmående kommun om den vore norsk. Då skulle vi få behålla mer av de resurser/naturtillgångar som finns och skapas här.

Hon slår fast att fastighetsskatten, för samtliga vattenkraftverk i Ragunda, är runt 350 miljoner kronor som går direkt in till den statliga kassan. Ragunda kommuns totala budget är 320 miljoner. I skatteutjämning får de ungefär 110 miljoner, resten är egna skatteintäkter.

– Det låter hela tiden som vi är tärande, vi levererar in till staten mer pengar än vi får tillbaka - gånger tre. Om vi fick en liten del av det, skulle vi ha pengar över till annat än kärnverksamheterna.

En utvecklingsmöjlighet för kommuner som Ragunda är satsningen på fiber, den största infrastruktursatsning som gjorts i modern tid.

Terese Bengard är väldigt kritisk till att staten sätter spadar i händerna på folk med orden "gräv ditt eget fiber" samtidigt som de säger att de inte vet om det finns några pengar att få.

– Här skulle staten ha klivit in från början och tagit ansvar som de gjort för vägarna och telefonnätet. Då var det ingen som sa att vi kunde sätta upp några stolpar själva och dra lite ledningar, suckar hon. Det här är en överlevnadsfråga för oss. Det ligger redan fiber nedgrävt i backen i Hammarstrand, men vi får inte koppla upp oss på den.

Just nu byggs ett nytt modernt äldreboende i Hammarstrand som ska ersätta ett 50 år gammalt. Nästa steg blir att se över äldreomsorgen i Stugunområdet. Det lovar hon inför nästa mandatperiod.

En fortsatt profilering kring kulturen kommer att sätta Ragunda på kartan. Kulturskolan, som är rankad näst bäst i Sverige, är en bra grogrund.

– Vi har fått pengar från kulturrådet för att utveckla kulturen inom äldreomsorgen, det blir jättespännande. Det finns en utvecklingspotential kring kulturella och kreativa näringar och här ska vi bli föregångare.

– Jag vill locka hit de kreativa människorna, de som gör att vårt samhälle utvecklas. Vi har känt på kraften när vi gjorde Allt för byn, då en hel bygd gick samman. Om jag sa till någon i dag att vi skulle bygga en skylt där det skulle stå Hammarstrand på berget skulle de säga" det går inte". Då gick allt.

En världsarvsansökan är också att vänta när det gäller Döda fallet, det gör kommunen tillsammans med Jamtli.