Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Benedickta Nilsson

Vår älskade mor, maka, mormor, farmor och mormorsmor har nu efter tappert kämpande och lång sjukdomstid fått stillhet och ro.

Benedickta var dotter till Henry och Lisa Löfgren i Krokom/Hissmofors och var näst äldst bland syskonen Klas, Seth, Ulf och Björn. Redan tidigt kom hon att präglas av familjens konst och musikutövande. Hon blev snabbt barnstjärna i lokalt kända Östersundsbarnen med sin ljusa stämma och halsbrytande dans och akrobatik. I tidiga tonår begav hon sig till huvudstaden för att tjänstgöra som barnflicka i kombination med sång och balettstudier. Hovsångerskan Marianne Mörner var hennes sångpedagog och 1951 blott 17 år vann hon Nalens sångtävling ”The Delta Rythm Cup” med stor silverpokal fylld med ett tusen riksdaler i silvermynt och ett skivkontrakt före sångerskor som Nanni Porres och Siw Malmqvist.

Mor bildade tidigt familj och dottern Annette och sonen Janke kom till världen. Hon återvände kort därefter till Jämtland och arbetade som danspedagog. Under den här tiden träffade hon sin livskamrat den unge fältflygaren Åke Nilsson och 1965 ingick de äktenskap. Under 70- och 80- talen tjänstgjorde hon som omtyckt försäljare vid Firma Puck i Östersund. Nu kom efterlängtade lillebror Hans till världen.

Mor och far införskaffade sitt paradis på jorden vid Inderöy i Trondheimsfjorden och här trivdes hon som allra bäst vid sina rosenbuskar och dramatisk fjordnatur. Hon älskade närheten till naturen med resor, trädgårdssysslor, bärplockning och fiske.

Mor månade om sina barn, barnbarn och vänner, hon var utåtriktad och gjorde alltid stort intryck och avtryck på sin omgivning. Hon sken som solen med sin starka utstrålning, brunbränd, alltid snyggt och propert klädd, högklackade skor var hennes passion.

Mor lyste som en gullviva till och med när hon var som allra sjukast. 2004 drabbades Benedickta av en svår stroke med afasi och förlamning till följd, livet tog en grym och hård vändning. De sista svåra åren fick hon god omvårdnad på Ranågården i Dvärsätt och Blomstergården i Krokom.

En vårblomma har vissnat, en sångfågel har tystnat, i ljusaste minne bevarad.

Janke, Annette och Hans med familjer