Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Belyser samtiden från ett nytt perspektiv

/
  • Love Antell, som hyllas för sina låttexter, håller bland andra Annika Norlin som sin egen favorit när det kommer till texter.Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Florence Valentin fortsätter att granska framtiden. Bandets Love Antell är en hyllad textförfattare.

Annons

Ni är kända för er samhällskritik. Er tredje fullängdare är inget undantag. Är det viktigt att belysa samtiden?

– Ja, det är någon slags smärtpunkt som jag ständigt återkommer till. Jag tycker att det är något som saknas när vi belyser vår samtid i kulturen och jag tror att jag försöker representera en röst som inte får bli hörd.

– Låten ”Spring Ricco” handlar till exempel om den uppmärksammade dödmisshandeln på Kungsholmen för en tid sedan. Vi vill rikta kritik mot hur man behandlar något som sker inne i stan mot för när det händer i Husby, där man skiter i det.

Varför skrev du låten ”Bilen brinner” om den högerextrema politikern Jörg Haider?

– Det är lätt att svartmåla en omoralisk person som Haider, en rasist och rattfyllerist. Många tyckte säkert att det var rätt åt honom när han brann upp i bilen. Men då tänker man precis som han gjorde, att det bara är vissa människor som räknas. Jag tycker att det är obehagligt hur partier på högerkanten får respons, men låten är också kritisk mot oss själva.

Du har blivit väldigt hyllad för dina texter. Har du själv någon favorit bland textförfattare?

– Flera stycken, bland andra Per Persson och Annika Norlin. Men min absoluta bibel är ändå Cornelis Vreeswijk. Han blev så otroligt illa behandlad under tiden han levde. I dag är han ihjälkramad för ”Hönan Agda” och har gått från att vara tjockis och fyllis till folkhemsvissångare. Men Cornelis målade svarta bilder av samhället och tog parti för den lilla människan. Det gillar jag, men det glömmer de flesta bort.

Du är också numera gitarrist i Perssons Pack. Hur är det?

– Per Persson är en enorm inspirationskälla och just nu glöder han. Det har varit bra för honom att ha många järn i elden igen.

Vill du hälsa Yranpubliken något?

– Jag hoppas vi ses där. Vi är glada att få komma tillbaka. Yran är en helt fantastisk gatufestival.

Mer läsning

Annons