Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Belöning till de bästa förskollärarna

Högre lön och högre status om du väljer att göra karriär som förskollärare.
Det lovar Folkpartiet. Men förskolläraren själv är inte övertygad.

Skillnaden mellan de mansdominerade yrkena och de kvinnodominerade är förkastliga anser Folkpartiet. Därför ska skillnaderna utjämnas genom så kallade förste förskollärartjänster.

– Man betalar mer för de mansdominerade yrkena än för de kvinnodominerade. Vi säger att nu får det vara färdigsnackat om det här, säger Maria Arnholm, jämställdhetsminister.

Under tisdagen besökte hon förskolan Videgården på Frösön tillsammans med Pär Löfstrand (FP), för att presentera lösningen på mer jämställdhet.

Folkpartiet nationellt satsar 1,7 miljoner kronor på 20 förste förskollärartjänster i Östersund under nästa mandatperiod. Folkpartiet i kommunen tänker däremot lägga 5,1 miljoner kronor på 60 tjänster till.

– Jag tror att grunden för välfärd är fungerade förskolor, säger Pär Löfstrand.

Förste förskolläraretjänsterna är karriärtjänster och kommer i slutändan ge 5000 kronor mer i lön

Ann-Christin Svedestedt är förskollärare på Videgården. Hon är fundersam till förslaget.

– Det måste ju friläggas resurser och det ska bli första förskollärare det måste ju till vikarier då. Det lär ju kosta mer också om man ska kunna se till så att det blir rätt satsning så att inte försteförskollärare sätts på en piedestal, att det blir som en extra chef, säger hon.

Vad vill du att politikerna satsar på när det gäller förskollärare?

– Det är väl en klyscha men mindre barngrupper, det gör skillnad. Sen att vi fick ägna oss mer åt det pedagogiska, nu gör vi så mycket mer, vi sköter ju vaktmästarroller, vikarieanskaffning vi sköter allt sådant och det tas ju hela tiden från arbetet med barnen.