Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beklaglig rovdjurspolitik

Det bästa för rovdjurspolitiken vore en blocköverskridande överenskommelse som håller över tid. Trots att Socialdemokraterna har varit öppna för en diskussion, dimper ändå regeringens rovdjursproposition överraskande ned utan att ett enda ord växlats med oss i oppositionen.

Det är minst sagt beklagligt. Vi läste proppen med så mycket samförstånd som möjligt utan att söka konflikter. Men de referensvärden för gynnsam bevarandestatus som föreslås är dåligt underbyggda eller inte underbyggda alls.

Sverige har rapporterat in siffror på hundratals arter till EU och vad som är gynnsam bevarandestatus. För varg, järv och lo var dock siffrorna väldigt höga. Raden för varg var tom.

Det konstiga var att två månader efter dessa siffror lämnats in kommer regeringens proposition som innehåller helt andra siffror. Betydligt lägre. Det är nu dessa siffror som regeringen anser vara gynnsam bevarandestatus. Någon förklaring varför siffrorna skiljer sig åt finns inte. Inget underlag finns heller på varg men ändå gör regeringen bedömningen att bevarandestatusen ligger inom spannet 170-270 djur. Tyvärr har inte vi socialdemokrater haft tillgång till den spåkula som regeringen använt sig av, så jag kan inte bedöma huruvida siffrorna stämmer. Vi kan inte sitta och hitta på egna siffror, då tappar vi trovärdigheten och med anledning av det sa vi helt enkelt nej till propositionen en. Vi måste vara extremt noga med underlagen till EU-kommissionen. Regeringens hantering av vargpolitiken har gjort att vi har absolut noll i förtroende hos kommissionen. Om vi inte återupprättar vårt förtroende i Bryssel kommer vi få det svårt med makten över vår egen rovdjursförvaltning.

Med anledning av det säger vi socialdemokrater nej till referensvärdena och föreslår liksom vargkommitténs slutbetänkande att siffror för vad som är gynnsam bevarandestatus ska fastställas av Naturvårdsverket och Jordbruksverket, i samråd med den permanenta vargkommitté som vi vill inrätta.

Vi anser också att det finns utrymme för utökad skyddsjakt på varg i de områden där trycket är störst. Vi vill ha beståndsreglerande jakt nu. Vi har en stark genetisk förbättring och alla siffror för stammen går uppåt. Vi trycker också på att vi inte vill ha vargföryngringar i renskötselområdet. Vi vill ha så lokal förvaltning som möjligt när det gäller all jakt. Besluten ska fattas så nära människor som möjligt.

Gunnar Sandberg (S), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel