Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bekämpa pappersmonstret

Det föddes för 20 år sedan och växer fortfarande. Benämningen varierar. Ibland kallas det målstyrning, ibland New Public Management. Syftet var gott: De anställda på förvaltningen skulle dra åt samma håll, veta vad de skulle uppnå och hur de skulle nå dit. Förhoppningen var också högre kvaliteten, minskade kostnader, bättre kontroll på pengarna. I verkligheten har målstyrningen blivit ett glupskt monster som slukar tid, kraft och energi från den ena yrkesgruppen efter den andra. Det granskas, dokumenteras och rapporteras i en omfattning som aldrig tidigare skådats. Jakten på en effektivare offentlig sektor håller på att leda till motsatsen. Läkarna ägnar allt mer arbetstid åt att mata in data i olika register och skriva krångliga intyg om arbetsförmåga i stället för att ta sig tid med patienterna. Lärarna lägger mer och mer arbetstid på att formulera skriftliga omdömen, rapportera frånvaro och dokumentera elevernas kunskapsutveckling. Allt mindre blir över till att förbereda lektioner.

I ivern att göra all verksamhet mätbar har man konstruerat poängsystem och nyckeltal som ibland får absurda konsekvenser. Sålunda kan en polis plocka poäng på en nykterhetskontroll, en läkare på ett utskrivet recept och en lärare på ett godkänt betyg. Och poäng betyder pengar till verksamheten.

Det är frestande för politiker som vill vinna röster att "minska byråkratrin". Mängder av sekreterare och assistenter har rationaliserats bort i kommuner och landsting i tron att det skulle bli billigare. Men när en hel yrkeskår av professionella administratörer har sagts upp har hela ansvaret för pappersarbetet hamnat i knät på läkarna, socialarbetarna, poliserna och lärarna.

Utvecklingen startade på 1990-talet när den offentliga sektorns effektivitet började ifrågasättas. Kraven på privatiseringar ökade. 20 år senare kan vi se ett kraftigt bakslag för hela idén om en offentlig sektor som leker företag. Följden har blivit krav på hårdare kontroller som förutsätter, just det, ännu mer dokumentation. Monstret lever inte bara. Det frodas i sitt eget misslyckande.

Nu är privatiseringen av det svenska samhället ett faktum. Skolpengen måste bevakas så att den inte försvinner till Jungfruöarna. Men det betyder inte att det är nödvändigt med en kontrollapparat som andas misstro mot professionella yrkesmänniskor. Monstret måste förgöras.

Stefan Löfven har lovat ta itu med det om det blir ett regeringsskifte. Betrakta det som ett vallöfte. Väljarna kommer att mäta måluppfyllelsen.