Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bekämpa klyftorna politiskt

Annons

Jag känner faktiskt sorg över att samhällsutvecklingen gått så fel så länge. Sverige var under 70-talet det kanske mest jämlika samhälle världen skådat. Det var därför inte jämlikt, men det har nu ersatts av ett samhälle där klyftorna ökat till nivåer av fördemokratiskt slag, till nivåer där ojämlikheten riskerar att bli ekonomiskt farlig.

Det har förvisso med politik att göra. För att förändra samhället krävs tid. Ett stabilt socialdemokratiskt styre som till sist blev 44 år långt, var förklaringen till att man nådde så långt som man gjorde.

LO:s utredare visar att inkomstskillnaden mellan en industriarbetare och en börs-VD 1950 var 26 gånger. 1980 var skillnaden 9 gånger för att nu vara 46 gånger. VD:n tjänar i genomsnitt på ett år vad arbetaren gör på ett yrkesliv. Hur kunde det gå så här?

Det handlar inte bara om politik. Globaliseringen och de nya finansmarknaderna är ett nytt fenomen som gett den ekonomiska makten mycket mer att säga till om eftersom den på global nivå nära nog saknat en politisk motmakt.

På svensk nivå handlar det om politik. Det är inte svårt att förstå att klyftorna ökar mer när de som styr inte ens har som politiskt mål att minska klyftorna. Denna de borgerligas politik har snart styrt 17 av de senaste 38 åren. Sossarna har däremellan två gånger, 90-talskrisen var värst, fått reda upp efter ekonomiska kriser och stora underskott.

I praktiken underskattade dessa år även sossarna faran med ökande klyftor, även om det uttalade målet varit det motsatta. Men till skillnad från de borgerliga försöker man i alla fall.

Allt fler ekonomer fundera nu i banorna att ojämlikheten är ekonomiskt irrationell eftersom den i sig driver fram en ökad skuldsättning, med kriser som följd. Låt oss alltså bekämpa klyftorna politiskt.

Svante Säwén