Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bejublade musiker jazzade lös på biblan

/
  • Så möttes de ännu en gång för en bejublad succékonsert. LT:s kulturpristagare Jonny Johansson och Lasse Hörnfeldt, New York respektive Brunflo, drog tillsammans med vibrafonisten Vesta Maxey och basisten Lars Ericsson fullt hus till Länsbiblioteket i onsdags.  Foto: Lo Rindberg

Så möttes de ännu en gång för en bejublad succékonsert: LT:s kulturpristagare 2004 – gitarristen Jonny Johansson och saxofonisten Lasse Hörnfeldt, den förre numera med New York som bas, den senare alltjämt trogen Jämtland men med många spelningar i Norge och Danmark.

Annons

I onsdags drog de fullt hus till Länsbiblioteket. Här bildade de en suverän jazzkvartett tillsammans med vibrafonisten Vesta Maxey och basisten Lars Ericsson. I ett program med generöst bred repertoar trollband de sin publik med underbart soft och svängig musik. Från svensk folkvisa till amerikansk blues. Egentligen en ganska fräck blandning av traditionell folkvisa, Bellman, Taube, brasiliansk bossa, sugande blues och expressivt storbandsnummer för en lågmäld kvartett!

Jonny Johanssons niosträngade gitarr sjunger och nynnar i ett fylligt tonregister, brister ut i feta ackord och låter stundtals som en egen liten orkester. Lasse Hörnfeldts altsax är ljuvligt smeksam, Lasse Ericsson kan göra ett basintro som sammanfattar en hel låt och Vesta Maxey får det att svänga så ofattbart skönt vid sin vibrafon. Några av toppnumren var All blues och Softly as an early morning sunrise, storbandslåten Splanky och Summertime. Lasse Hörnfeldts egen Being Healthy i genuin beboptradition fick avsluta det uppskattade konsertprogrammet.

Naturligtvis borde en sådan här konsert repriseras och gå ut på sommarturné i Jämtland. Men underbart är kort. Lasse Hörnfeldt är på språng till nya konserter i Danmark tillsammans med Jacob Fischer, Jens Sundegaard och Jesper Carlsen, som han spelat med tidigare, och Jonny och Vesta återvänder snart till New York, där han kombinerar pedagogiskt arbete med spelningar.

I sommar har dock Jonny byggt på en egen stuga i Jämtland för att framledes kunna tillbringa mer tid i sitt hemlandskap. Vid sidan av sin undervisning i New York har han också hunnit spela in nytt låtmaterial som räcker till ett par CD-skivor. Nästa sommar är Jonny Johansson och Vesta Maxey tillbaka och då hoppas vi att kvartetten med Lasse Hörnfeldt och Lars Ericsson ska återförenas i en rejäl turné genom Sommar-Jämtland. 

Mer läsning

Annons