Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bejublad konsert på skolmuseets dag

/

Skolmuseets dag på söndagen lockade i det vackra vädret många till Brunflo skolmuseum på Lövberget i Brunflo.

Annons

Dagen som firades för fjortonde året, inramades med sång och musik av organisten Schaitzvald och gudstjänst av Leif Jarlbjörn.

Bengt Pettersson hälsade välkommen och efter gudstjänsten berättade han om skolmuseet och skolundervisningen under medeltiden. Reformationen gav den en annan inriktning, då undervisningsskyldigheten lades på föräldrar, klockare och präster.

Den första skolstadgan 1842 tvingade socknarna att inrätta en skola i varje socken och anställa en lärare. Brunflo fick sin första utbildade lärare 1807: Andreas Dillnér. Den först anställde läraren på Lövberget efter 1842 års skolstadga blev Olof Lidin från Tynderö. Han var både klockare, barna-lärare, sockenskrivare och smed. Sonsonen Olof Johan Lidin, en skicklig och mångkunnig man tog initiativet till byggandet av Lövbergets skola 1864-65. Efter 940 dagsverken var skolan färdig. Den kom sedan att nyttjas i 89 år fram till 1954, då undervisningen flyttades till Kastalskolan i Brunflo. 1995 kunde skoldirektören Torsten Ahlberg inviga nuvarande skolmuseum med över 8000 föremål. Bokstävernas intåg hos eleven och i boken är ett dramatiskt skeende i en elevs liv och en spännande väg i historien från runorna vi möter på Frösöstenen från 1000-talets slut till de böcker vi möter i Lövbergets skolmuseum.

Dagen avslutades med en bejublad konsert av Sommerspelmanslaget, som gav prov på musik från Norge, Irland, Skottland och Finland. Spelmanslaget inledde med en norsk reinländer efter Ånon Egeland. Sen blev det med låten Tommy Peoples toner från nordvästra Irland. En halling från Ekshärad fanns också på det digra programmet med de flesta i arrangemang av Leif Ottosson.

Sommarspelmanslaget gav prov på ytterst fin musik och avslutade programmet med den populära ”Mamma jag vill ha en mamba” av Leif Ottosson. Som extranummer framfördes ”Yoskhe, yoskhe”.

Mer läsning

Annons