Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bejaka diplomatin

Hastigt och oväntat tog Syrienkrisen en ny vändning.

Efter veckor av accelererande krigsretorik inleddes diplomatiska samtal som på lördagen resulterade i en uppgörelse som innebär att Syrien ska ställa sina lager med kemiska vapen under internationell kontroll.

Oavsett vad som ligger bakom scenförändringen, är den efterlängtad. USA och Ryssland, som tidigare stått långt ifrån varandra, för en dialog och FN är inkopplat i samtalen. Det som många under lång tid har efterfrågat, intensifierade diplomatiska ansträngningar, händer nu.

Rysslands och USA:s utrikesministrar Kerry och Lavrov är eniga om ett politiskt ramverk för att säkra Syriens mest dödsbringande vapen: regimen i Damaskus ska omedelbart börja planeringen för att överlämna sina kemiska vapen – annars kommer frågan om ett militärt angrepp åter att aktualiseras.

Därmed borde det omedelbara hotet om en militär konflikt mellan Syrien och USA vara undanröjt. Det ska vi vara glada för – och det är mycket möjligt att presidenten i Vita Huset också drar en lättnadens suck.

Vi kan bara spekulera om riskerna med ett ensidigt amerikansk anfall. En eskalerande våldsspiral med spridningseffekter till andra delar av den instabila regionen? Grymma hämndaktioner? Terrorattentat? En sak är säker: En attack hade inte avslutat inbördeskriget. Det hade knappast heller förstört al-Assadregimens stora lager med stridsmedel.

Hur det ska gå till att destruera Syriens kemvapen återstår att se. Överhuvudtaget finns det flera frågetecken. Först och främst måste president al-Assad genom praktisk handling visa att han accepterar villkoren som USA och Ryssland ställt upp. Sedan måste de inspektörer som på plats och ställe ska övervaka avrustningsplanen få säkerhetsgarantier. Och det är lättare än sagt än gjort. Syrien är ett normupplöst samhälle där ingen går säker; skolor och sjukhus bombas, barn, kvinnor och läkare dödas.

FN-teamet som samlade bevis efter gasattacken utanför Damaskus hann bara lämna hotellet innan deras konvoj blev beskjuten.

Men trots osäkerheten och problemen måste man bejaka den diplomatiska processen. En förhoppning är att det ena leder till det andra; att frågan om kemiska vapen öppnar för nya överenskommelser som i slutändan minskar lidandet för Syriens prövade befolkning. För det är trots allt det som är målet, att få ett slut på dödandet.