Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behöver pengar till två högintressanta utgrävningar

Jamtli planerar arkeologiska utgrävningar av två nyupptäcka fornlämningar som bedöms vara mycket intressanta. I den ena har ett vikingasvärd påträffats i vad som är den mest välbevarade graven av den typen i Jämtlandsfjällen.

För att undersöka och analysera omfattningen av fynden behöver Jamtli få loss 285 000 kronor och man söker bidrag inför det fortsatta arbetet.

Är fyndplatsen med svärdet mer intressant än andra liknande platser?

– Det här är den femte vikingatida graven i fjällen och den som är bäst bevarad. Den är otroligt intressant att undersöka eftersom de andra varit så förstörda av erosion att ganska lite är kvar av dem, säger Anders Hansson, 1:e antikvarie på Jamtli.

– Vikingatida fjällgravar är en ganska udda företeelse. Med den här graven räknar jag med att det ska gå att komma med bättre tolkningar av vad de representerar för något.

Fyndplatsen har varit ganska skyddad från vanlig erosion och folk går inte över den. Svärdet stack upp ur backen, som består av ris och tuvor, när det hittades av en person ute på sin första fjällvandring i trakterna av Gåsån i Åre kommun.

Det rör sig om cirka sex kvadratmeter som ska grävas ut. Brandgraven där svärdet hittades ligger ganska grunt och är lite markövertäckt.

Kan det finnas andra föremål på platsen?

– Jag är helt övertygad om det. Åttio procent av graven är helt intakt, säger Anders Hansson som lade märke till rostfragment när han besökte platsen förra hösten och vände på några torvbitar.

– Den del av svärdet som legat öppet är rostangripet men i övrigt är det ganska så bra bevarat.

Enligt Anders Hansson är det ett vikingasvärd från någon del av 900-talet. Normalt så är dessa dubbeleggade och även detaljer i handtaget gör att det här fyndet går att bestämma till den tiden.

– Det ligger mycket mode och status i hur handtaget ser ut, säger han.

En närmare titt visar också att på den del av svärdet som legat under mark så är järnets originalyta i stort sett bevarad.

Den andra nyupptäckta fornlämningen ligger på en fastighet benämnd Skålan, i trakterna av Klövsjö i Bergs kommun. Utgrävningarna är klara, men insamlade ben- och hornrester behöver analyseras.

En rimlig tolkning nu är att det handlar om en offerplats.

– Vi trodde först att det var en grav men blev förvånade över att de var fyra små stencirklar och vi har inte hittat något som tyder på gravar, säger Amanda Jönson, arkeolog som har deltagit i utgrävningen.

I anslutning till stencirklarna hittades åtskilliga bitar av ben och horn som till formen tyder på någon slags bearbetning.

Tio meter därifrån påträffades en grav från 1000-talet. Men om stencirklarna är lika gamla eller äldre är högst oklart. Analyser av ben- och hornbitarna kan ge svaret.

– Det här är ett av de mest speciella fynden i länet och något jag inte varit med om tidigare, säger Anders Hansson.

Möjligen kan stensamlingarna enligt honom jämföras med den björkstubbe med djurben omkring, som upptäcktes under koret i Frösö kyrka 1984, och som förknippas med en förkristen offerlund.