Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behöver miljoner men måste spara

Socialnämnden i Strömsunds kommun behöver sex miljoner kronor. Men nämnden får mest troligt inte pengarna.

Socialnämnden beslutade på sitt sammanträde i slutet av juni att begära tilläggsanslag från fullmäktige: tre miljoner för ekonomiskt bistånd, en miljon kronor för öppenvård för individ- och familjeomsorg samt två miljoner för kostnader inom äldreomsorg.

Socialnämndens ekonomiska läge är bekymmersamt. Enligt nämndens ordförande Karin Näsmark (S) ser bokslutsprognosen för nämnden ut att hamna på minus 12 - 13 miljoner kronor. Trots att de har antagit ett antal besparingsförslag under våren.

Men kommunstyrelsens förslag till beslut för fullmäktige, som sammanträder till veckan, är att begäran ska avslås och att de istället ska jobba vidare med att minska kostnaderna. "Det är av stor vikt att nämnden under 2013 fattar beslut i syfte att minska kostnaderna för att uppnå god ekonomisk hushållning".

Karin Näsmark (S) är inte förvånad över det förslag som ligger till beslut i fullmäktige.

– Det brukar vara så, de brukar sällan säga ja till sådana tilläggsanslag, säger hon.

Vad innebär det för socialnämnden om beslutet i fullmäktige blir enligt förslaget?

– Vi ligger så otroligt på gränsen. Vår verksamhet är också så lagstyrd, exempelvis familjehemsvistelser och äldre som har rätt att få den hjälp de ska ha.

– Vi får försöka hitta sådant vi kan spara på men det blir svårt att göra på de månader som är kvar på det här året. Det blir snarare för oss att hitta möjligheter på längre sikt, säger Karin Näsmark.