Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behöver du supen?

Vilket vuxet föredöme vill du vara inför dina barn och andra barn? Vilket ansvar tar du för dina relationer med nära och kära? Det finns bara en person som kan svara på dessa funderingar – du.

Du, som vuxen och förälder, är viktig!

Enligt Statens folkhälsoinstitut känner fyra till fem elever i varje klass oro för sina föräldrars drickande. För vårt läns del innebär det att ca 5 000 barn riskerar att växa upp under förhållanden där vuxna dricker mycket alkohol.

Många barn tycker att det är jobbigt när deras föräldrar och andra vuxna blir berusade. Även om vi inte själva märker det, så ändras vårt beteende och det är just den förändringen som många barn upplever som jobbig och pinsam. 

Det behöver inte innebära att du som förälder har problem med alkoholen utan det har med barnets upplevelse att göra. Det kan räcka med att en förälder drack för mycket förra julen och blev lite konstig för att barnet ska få kluvna förväntningar i framtiden. Barn associerar på helt andra sätt än vad vi vuxna gör. Minnena från förra julen gör att december kan ge en molande oro och undran om föräldern ska bli så där konstig igen. Då spelar det ingen roll att det bara har hänt en gång tidigare. 

I Jämtlands län jobbar vi genom initiativet Mobilisering mot droger kraftfullt och konsekvent för att minska bruket av alkohol, droger och de negativa effekterna som följer i dess kölvatten.

Inom "Mobilisering mot droger" har vi inte som mål att du ska säga 100 procent nej till alkohol. Men vi vill att du reflekterar över ditt drickande, att du är uppriktig mot dig själv.

Ledningsgruppen för "Mobilisering mot droger"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel