Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behöver du pengarna, Per Åsling?

I fyra steg har regeringen sänkt inkomstskatterna med 70 miljarder kronor och det är inte bara polisen och sjuksköterskan som fått mer i plånboken. Annars är det så det brukar låta – vanliga löntagare har genom regeringens försorg fått en hel ny ekonomisk frihet.

Fredrik Reinfeldt talar gärna och ofta om sin polis och sjuksköterska, desto mer sällan nämner han miljarderna som lagts ovanpå direktörernas, börsmäklarnas och toppolitikernas redan väl tilltagna arvoden. Högern vill inte kännas vid det faktum att enorma summor används till att berika de redan rika. Centerpartisten Per Åsling är i det avseendet inget undantag.

Utslaget över hela mandatperioden har en av länets mest profilerade politiker fått tiotusentals kronor extra tack vare skattesänkningarna. Förra året hade Åsling en taxerad inkomst på 1,1 miljoner.

Vid gårdagens riksdagsdebatt i Radio Jämtland frågade jag Per Åsling hur skattesänkningarna har påverkat honom personligen. Har de gett honom ett större ekonomiskt svängrum, kan han nu äntligen göra alla de saker han tidigare inte hade råd med? Ta med familjen på semester, laga bilen, investera i en ny värmepump?

Poängen med regeringens så kallade jobbskatteavdrag är att stimulera människor att arbeta mer. Uppmuntra arbete före bidragsberoende. Per Åsling ville inte svara på frågan om skattesänkningarna ökat hans drivkraft att arbeta. Nej, han kunde inte ens redogöra för hur mycket skattesänkningarna gett honom i reda pengar. Han kallade hela frågeställningen ”patetisk”. Jag menar tvärtom att frågan är central. Vi talar om en av regeringens största och mest omdebatterade reformer, framröstad av Åsling och hans borgerliga riksdagskompisar.

Per Åsling hade alltså inte ”en aning” om hur mycket regeringens skattesänkningar gett honom. En ögonblicksbild av det tilltagande klassamhället; överklassen ser inte ens pengarna som regeringen kastar efter dem. Det, Per Åsling, är den patetiska slutsatsen.

Så flyttar vi fokus till 31-åriga Linda. När handläggaren på försäkringskassan skulle informera Linda om hennes nya belägenhet grät han. Linda är utförsäkrad och arbetslös och tvingas på grund av de nya sjukreglerna leva på 223 kronor om dagen.

Det var därför jag ställde frågan, Per Åsling. Du behöver inte pengarna. Det gör däremot Linda.