Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behandlingen brister för svårt parkinsonsjuka i Jämtlands län

Tillgången till behandling som är anpassad för det senare skedet av Parkinsons sjukdom, det vill säga pumpbehandling eller neurokirurgi, varierar kraftigt beroende på bostadsort. Det visar en ny kartläggning från Parkinsonförbundet. I Jämtlands län har 25 procent tillgång till anpassad behandling med hjälp av pump eller neurokirurgi, vilket placerar länet på tionde plats bland Sveriges landsting och regioner.

Parkinsonförbundets kartläggning bygger på behandlings- och läkemedelsstatistik för svårt sjuka parkinsonpatienter i Sverige. Resultatet visar att bara var femte person, 22 procent, med svår parkinson har tillgång till anpassad behandling med hjälp av pump eller neurokirurgi. I Jämtlands län lever cirka 40 personer med parkinson i det senare skedet, så kallad komplikationsfas. Av dessa får 33 personer inte tillgång till denna behandling.

Det mest anmärkningsvärda i kartläggningen, som har genomförts med stöd av biopharmaföretaget AbbVie, är det enorma skillnaderna mellan landstingen. I Västerbotten, som placerar sig i toppen, har fyra gånger fler parkinsonpatienter tillgång till pumpbehandling eller neurokirurgi än i Värmland, som hamnar sist.

I dag lever cirka 22 000 personer i Sverige med Parkinsons sjukdom. Sjukdomen är kronisk och det finns fortfarande inget botemedel. Men symptomen kan mildras om rätt medicinering sätts in vid rätt tidpunkt.

Det är mot den bakgrunden som kartläggningens resultat ska ses. Avsaknaden av adekvat behandling riskerar att leda till väsentligt sämre livskvalitet och förlorade levnadsår. Det drabbar även patienternas anhöriga.

Parkinsonförbundets uppgift är att ge de sjuka och deras anhöriga en röst i samhällsdebatten. Våra medlemmar upplever inte bara stora skillnader i tillgången till behandling, utan också i tillgången till specialistläkare. De svårast sjuka har behov av att träffa sin läkare regelbundet flera gånger varje år.

Landstingen skulle kunna göra betydligt mer för att jämna ut skillnaderna. Till exempel skulle de kunna använda sig mer av modern teknik, som telemedicin. Via videolänk kan fler få tillgång till specialistläkare med möjlighet till utredning för att optimera sin behandling. I dag är det alldeles för få patienter som ens kommer till utredning

Det är fullständigt oacceptabelt att bostadsorten ska avgöra behandlingen. Alla som lever med Parkinsons sjukdom har rätt till en adekvat behandling – oavsett var i landet man bor.

Det viktigaste nu är att säkerställa att varje person med parkinson får en individuellt anpassad behandling. Det är inte rimligt att man som patient ska behöva känna oro över att det egna landstinget inte kan erbjuda den rätta behandlingen.

Bo Jäghult, ordförande Parkinsonförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel