Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behåller beredskapen: Nu kan det bli permanenta vallar

– Kulmen är nådd, men vi fortsätter beredskapen, säger kommunens AVA-chef Richard Persson.

Kommunens krisgrupp möttes under måndagsmorgonen och kunde konstatera att vattennivån då sjunkit med cirka två decimeter. Därmed fortsätter man nu att mäta vattnet bara en gång om dygnet.

– Men vi behåller beredskapen i fall det börjar stiga igen, säger han.

De boende i både Hammerdal och Rörström uppmanas dock fort farande att koka sitt dricksvatten för säkerhets skull.

De prover som hittills gjorts på vattnet har varit positiva, men rekommendationen håller i sig tills dess tillräckligt många vattenprover visat att det inte finns något oönskat i dricksvattnet.

– Vi tar det säkra före det osäkra där, säger Richard Persson.

Kommunens kontakter med SMHI och länsstyrelsen pekar på att det värsta nu är över, trots att det väntas viss nederbörd till veckan. Nu börjar man därför fokusera på vad man kan göra för att förhindra att något liknande händer igen.

– Det kan bli permanenta vallar, säger Richard Persson.

På vissa ställen kan det bli tal om att höja borrhålssystemen till vattnet. Och det planeras att göras GPS-mätningar kring vattenverken för att man ska kunna veta och planera i förväg var vallarna ska byggas när vattendragen stiger, så man slipper stå och göra det på plats när skadan väl sker.