Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behåll kärnkraften för omvärldens skull

Vi svenska hushåll tvingas redan, att via elcertifikatsystemet, betala miljardbelopp till utbyggnad av vindkraft och annan förnyelsebar elenergi. Summan av hushållens subventioner till ett vindkraftverk under de första 15 åren uppgår till drygt halva investeringskostnaden.

Enbart den blivande, till största delen tyskägda vindparken, utanför Piteå med 1101 vindkraftverk, kommer att subventioneras med drygt 30 miljarder. En kostnad som via elcertifikat-systemet kommer att slås ut på våra elräkningar. Eftersom vindparken är felplacerad i förhållande till förbrukarna måste hushållen dessutom bidra med10 miljarder till en utbyggnad av kraftledningsnätet. En utbyggnad som krävs för att denna elkraft ska kunna transporteras söderut. Vilket i sin tur kommer att leda till höjda nätavgifter för alla svenska hushåll. Samtidigt som den största delen av vinsterna, från denna ”Sveriges” största vindpark, kommer att hamna utomlands.

Vi har redan, när kärnkraften är i full gång, all den elkraft som vi behöver. Därför måste all elkraft från den fortsatta utbyggnaden av förnyelsebar energi exporteras. Vitsen med detta är att vi på detta sätt, men till en mycket hög kostnad för de svenska hushållen, kan bidra till en minskning av koldioxidutsläppen i Europa. Dessutom uppfyller vi även de överenskommelser vi gjort inom EU avseende vårt bidrag till en ökning av den koldioxidfria elkraften inom Europa.

Men om vi tvingas att göra som Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson föreslagit i ett uttalande i radion och börjar stänga ned kärnkraften, i takt med att den förnyelsebara energin byggs ut, är hushållens mångmiljardsatsning på vindkraft och annan förnyelsebar energi ur koldioxidsynpunkt helt bortkastad. För då kan vi inte bidra till en minskning av koldioxidutsläppen i Europa.

Vare sig kärnkrafts- eller vindkraftsproduktion är helt koldioxidfri.

Men koldioxidutsläppen är i båda fallen försumbara i förhållande till kol och gaskraft.

Av omtanke om omvärlden borde vi i stället för att lägga ned kärnkraften, behålla eller bygga ut kärnkraften, så att vi tack vare vindkraften och genom energieffektiviseringar kan exportera desto mer koldioxidfri kraft till Europa

Detta är viktigt då huvuddelen av energiproduktionen i Europa inom överskådlig tid kommer att vara baserad på de koldioxidproducerande fossila bränslena kol och gas. Vilket bland annat understryks av utbyggnaden av den ryska gasledningen.

Björn Wahlberg (C)

Riksdagskandidat i Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel