Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Before midnight

Genre: Romantiskt drama

Premiär: 20 september 2013

Med: Julie Delpy, Ethan Hawke, Athina Rachel Tsangari med flera

Regi: Richard Linklater

Speltid: 1 timme 48 minuter

Censur: 15 år

Biostaden

Annons

Men alltså, de är ihop! Ledsen att behöva spoila redan i recensionens första mening men det går inte att hålla sig. I inledningen av "Before midnight" inser man snabbt att Jesse och Céline har fått varandra, till slut. Efter allt vandrande och pratande i europeiska storstäder med cirka tio års mellanrum är de ett par med ungar och allt. Bara att leva lyckliga i alla sina dagar, eller?

Nja, riktigt så enkelt är det ju inte. Och som generationskamrat, nästan i alla fall, har jag och stora delar av den presumtiva publiken till filmen, också insett detta. 1995, då Jesse och Céline träffades första gången, bar man kanske t-shirt under klänningen och förde juvenila men ack så charmiga debatter om manligt och kvinnligt medan man flörtade över en snodd flaska rödtjut i en park. Sedan växte man upp. Klippte sig och skaffade ett jobb. Träffade fel, träffade rätt. Och sedan, när man närmar sig 40 kommer de där små oroväckande tankarna, "är detta verkligen allt"?

Richard Linklater, Ethan Hawke och Julie Delpy fångar detta stadium i livscykeln så på pricken att det är svårt att inte väva in sitt eget liv i Jesses och Célines historia. Den här gången är de sina fortfarande snackiga, debattlystna jag i Grekland, på semester.

Men precis som de bedrägliga paradisvyerna över den grekiska skärgården döljer enorma problem i landet, finns det under parets lyckade yta en hel del frustration som ligger och gror.

De är varandras stora kärlek men räcker det? Hur ska man leva sitt liv? Det är ju frågan som vänds och vrids genom alla de här tre filmerna och svaret blir förstås olika allteftersom Jesse och Céline blir äldre. För alla som har följt med dem sedan 1995 och 2004 är den här filmen naturligtvis ett måste. Det är bara att hålla tummarna för att de dyker upp igen så småningom, och visar hur de tacklar att närma sig de 50.

Miranda Sigander/TT