Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Befolkningen minskar i Ström men alkoholförsäljningen ökar

Befolkningen minskar, men alkoholförsäljningen ökar. Nu bygger Systembolaget om för att förbättra servicen, men vem tar ansvaret för människor som riskerar missbruk?

Systembolaget ska sälja alkoholdrycker, på ett sådant sätt att alkoholskador undviks i möjligaste mån.

Hur klarar man ett sådant uppdrag?

Systembolagets chef i Strömsund, Arne Dyvinger, är medveten om att det är en farlig produkt man tillhandahåller, och att det är en grannlaga uppgift:

– Vi har uppdraget att sälja med ansvar, samtidigt som alla människor ska ha rätt att kunna njuta av god mat och dryck.

Han berättar att man inte säljer till personer som är överförfriskade och man är noga med ålderskontrollen. Man arbetar aktivt för att motverka langning, där man har en nära kontakt med polisen. Framför allt har man en lyhörd personalkedja, som alltid, i tveksamma fall, för en dialog med kunden:

– Det är viktigt att vi visar stor medmänsklighet. Att som kund bli ifrågasatt kan upplevas som oerhört kränkande.

Människor med alkoholproblem erkänner det inte, ens för sig själva, förrän det gått alldeles för långt. Systembolagets personal har tystnadsplikt. Man får inte yppa något om kunden eller vilka inköp som gjorts. Men det är troligen här den tränade personalen kan se de första varningstecknen hos vissa kunder. Människor som handlar ofta, som börjar se härjade ut, som kanske har små barn i släptåg.

Vad gör man, och vad har man för ansvar från Systembolaget sida för att hjälpa människor som verkar vara i farozonen?

Lennart Agén, informationschef för Systembolaget i Sverige, säger att man har stor handlingsfrihet vid langning. Det räcker att personalen misstänker langning, man behöver inte kunna bevisa det. Utöver detta finns det inte så mycket man kan göra åt den sociala biten:

– Är personerna nyktra och har fyllt tjugo år så får de handla. Vi har inget myndighetsansvar och inte heller någon anmälningsplikt som till exempel sjukhusen. Det finns andra funktioner i samhället som ser till den biten, som socialtjänsten, polisen, skolan.

Han tycker inte heller att det vore bra att införa anmälningsplikt på Systembolaget:

– Nej, det vore farligt. Man måste slå vakt om människors integritet, ingen ”storebror” ska övervaka vad man köper.

I Strömsund minskar befolkningen, men det märks inte mycket på det lokala Systembolagets försäljning. Spritförsäljningen har minskat något, men av vin och öl säljs rejält mycket mer än för fem år sedan. Åke Dyvinger i Strömsund påpekar att den absoluta majoriteten av kunder är utom riskzon:

– Många vill ha råd och tips om lämplig dryck till maten, och det är ju den kunskapen vi har och kan vara behjälplig med.

Systembolaget i Strömsund håller på att bygga om sin butik, för självbetjäning, och är nu inne i slutfasen. Under december månad ska det bli klart:

– Det kommer att bli bra för alla parter, då får vi mera tid att finnas till hands för kunderna och ge en ännu bättre service.