Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedragarens egna bilder av lyxlivet

Designkläderna är utbytta mot en grön overall av enkelt snitt och hotellivet med lyxiga sviter har ersatts av en cell på häktet.

37-åringen som är misstänkt för miljonbedrägerier förs till och från rättssalen med handfängsel.

Under ett år bodde han 212 nätter på Radisson Blu i Stockholm och för det betalade han drygt en halv miljon, trots att han saknade egna inkomster. 37-åringen greps på hotellet i februari, sedan polisen efter telefonavlyssning fått klart för sig var han bodde.

I samband med husrannsakan på hotellsviten beslagtogs alla kläder och föremål, som utbyte av brott.

Som LT tidigare skrivit finns 35 åtalspunkter om grovt bedrägeri där 37-åringen är misstänkt och hans mamma är medåtalad i de flesta av dessa. Sammanlagt ska de ha kommit över drygt 9 miljoner kronor sedan 2007.

– Några har blivit fullständigt ruinerade och gemensamt för alla är att de har skamkänslor och mår dåligt, säger advokat Rolf Lohse som företräder drabbade personer under rättegången.

För att få klart för sig var pengarna tagit vägen har polis och åklagare synat bilder i 37-åringens mobiltelefon, tittat på mail och transaktioner, samt specifikationer från resebyråer.

Han träffade en flygvärdinna från Ukraina 2008 och påstod för henne att han jobbat som pilot vid British Airways, men var ledig för att skriva en bok.

– Vi har träffats i Europa för det mesta. I Barcelona, Aten, Paris, Milano och London, säger flickvännen i förhör med polisen.

Hon uppfattade honom som en bra och snäll person och de pratade om att gifta sig.

De träffades cirka en gång i månaden under fyra år. När hon hälsade på i Stockholm bodde de alltid på Radisson Blu, enligt flickvännen.

Under onsdagen kom åklagare Eva-Lena Rimér in på att 37-åringens mamma lånat 9 miljoner från privatpersoner för att täcka utgifterna för sin son. Pengarna fördes i de flesta fall över till hans konto.

Mamman övertygade folk om att låna ut med löfte om återbetalning snarast. Pengarna behövdes för olika kostnader i samband med en rättsprocess, som skulle fria 37-åringen från en tidigare bedrägeridom och miljonskadestånd.

– Vilseledandet är centralt i målet. Det har inte funnits någon process eller advokater som kostat pengar, säger vice chefsåklagare Eva-Lena Rimér.

– Och det har inte funnits några möjligheter att återbetala. Pengarna har förbrukats på spel och lyxliv och en bok som inte är skriven ger absolut inga garantier för att den ger några pengar.

Enligt 37-åringens advokat Jan-Åke Nyström kommer man att bestrida brott på samtliga punkter i fortsättningen av rättegången. Uppfattningen är att 37-åringen inte har haft någon koll på vad hans mamma sagt till olika personer, när pengar lånades upp. Dessutom har han vunnit mycket på spel och man kan inte bara se det som att "brottspengar" gått till utgifterna.

Mamman hävdar, genom advokat Linda Arnqvist, att hon inte vilselett någon och varit tydlig i sina kontakter om att hennes 37-årige son haft behov av pengar för att nå upprättelse från bedrägeridomen 2004. Först i april ska mamman ha blivit medveten om vad han använde pengarna till.

Läs mer här:

Mor och som häktade för grova bedrägerier

Åklagaren: Pengar har gått till lyxliv

Bedrägerihäktad mamma släpps