Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedragaren avslöjad med mobilkamera

En av de som lurades av 37-åringen som är misstänkt för miljonbedrägerier spelade in honom med mobilkamera.

Den 27-årige mannen berättade under rättegången på onsdagen hur det kändes att ha blivit blåst på 150 000 kronor av 37-åringen.

– Han är en skicklig bedragare och det är klart att man skäms över att ha gått på något som är fullständigt vansinnigt, sa mannen.

Anledningen till att han över huvud taget kom i kontakt med 37-åringen hänger ihop med att de träffades hos en gemensam bekant, på en båt vid söder Mälarstrand i Stockholm.

– Sedan besökte vi honom då han bodde på Hotell Sheraton och vi fick förtroende för att han hade pengar, sade mannens flickvän på videolänk när båda hördes i Östersunds tingsrätt på torsdagen.

Första kontakten på båten ledde till att de umgicks i ett par månader varefter 37-åringen flyttade in i mannens bostad i Stockholm.

Dessförinnan hade 37-åringen förmedlat en bild av honom själv som pilot på British Airways, som fått ledigt för att skriva en bok. Inkomster hade han dels från flygbolaget samt från placerade pengar som växte i en bank i London.

Under rättegången förklarade mannen hur 37-åringen övertygade honom att placera 150 000 kronor via 37-åringens bankkontakt. Placeringen skulle ge god tillväxt med utdelning av en årlig premie över flera år.

Mannen bestämde sig. Han tog två lån på sammanlagt 150 000 kronor till de kapitalinvesteringar 37-åringen hade föreslagit.

Hur säker var du på det här? undrade åklagare Eva-Lena Rimér.

– Han verkade ha det gott ställt, bjöd på mat och var otroligt insatt i flygdetaljer. Han bjöd på drinkar och köpte dyra kläder. Det var lite "high life" sättet som han levde och man litade på att den här personen uppenbarligen hade pengar. Att han var pilot var en garant för att han var en seriös person, förklarade den 27-årige mannen.

I verkligheten var 37-åringen en tungt skuldsatt person. I mars hade han samlat på sig drygt 2,8 miljoner kronor i obetalda skulder hos kronofogden, som till största delen hänger ihop med beslut i domstol i samband med tidigare bedrägerier.

Mannen som lät 37-åringen "placera" 150 000 kronor började efter ett tag ifrågasätta om han var den genuina och justa person han utgav sig för att vara. Han fick inte några skriftliga papper på kapitalplaceringen och svaren på det började kännas allt mer konstruerade. Dessutom skrev 37-åringen aldrig på någon bok och hänvisade till advokatbesök hela tiden.

– Jag började spela in honom med mobilkameran när det blev för många frågetecken för att styrka min version om det skulle bli en rättslig fråga, sa mannen i rätten.

På två dolda inspelningen med mobilkameran redogör 37-åringen för påhittade investeringar och mannens satsningar. De spelades upp för rätten under onsdagen.

37-åringen erkände i det här fallet bedrägeri via sin advokat Jan-Åke Nyström. Rättegången fortsätter under en stor del av juni och delar av juli. Bedrägeriåtalet omfattar drygt 9 miljoner kronor där 35 personer misstänks ha blivit lurade.

Läs mer här:

Mor och som häktade för grova bedrägerier

Åklagaren: Pengar har gått till lyxliv

Bedrägerihäktad mamma släpps