Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedragare tar över datorer och kräver pengar

Nätbedragare är i farten igen och enligt polisen går det bara att skydda sig genom att hålla datorns säkerhetssystem uppdaterade.

Under måndagskvällen fick polisen i Östersund in två anmälningar om att bedragare tagit över anmälarnas datorer och krävt dem på pengar. Den ena anmälaren är bosatt på Frösön och den andra i Oviken. Datorerna låstes av popup-fönster med meddelande om att anmälarna måste betala 500 respektive 5 000 kronor för att få tillgång till sina datorer.

– Ingen av dem betalade, säger Cecilia Modin, förundersökningsledare och inspektör vid Jämtlandspolisen.

I den ena anmälarens popup-fönster stod det enligt Cecilia Modin att polisen tagit över datorn då anmälaren besökt porrsidor. Meddelandet var självklart inte från polisen. Råkar man ut för den här typen av bedrägeri finns det bara en sak man kan göra enligt Cecilia Modin och det är att lämna in datorn och hoppas på att den kan nollställas.

– Det gäller skydda sig genom att hålla säkerhetssystemen uppdaterade, säger Cecilia Modin.