Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedragare överklagar långa fängelsestraff

Den 37-åring och hans mamma som dömts för grova bedrägerier överklagar domarna till hovrätten.

Annons

Det blev 7 år för sonen samt 4,5 år för hans mamma i tingsrätten förra månaden.

De har haft en stark och komplicerad mor- sonrelation, enligt domen.

Mamman dömdes för att ha lurat till sig närmare 9 miljoner av personer i hennes bekantskapskrets. Men med tanke på att hon är 76 år drog tingsrätten av ett år från straffet.

Advokat Linda Arnqvist som försvarat mamman hänvisar till att tingsrätten gjort en felaktig bevisvärdering. Det är inte bevisat bortom rimligt tvivel att mamman gjort sig skyldig till grovt bedrägeri, enligt överklagan.

Tingsrätten kom fram till att mamman inte hade i direkt avsikt att lura de personer hon var i kontakt med, för att "låna" pengar till sin son och hans påstådda rättsprocess.

Men hon var likgiltig inför risken för att lånen inte skulle kunna betalas tillbaka och likgiltigheten är i sig ett uppsåt. I domen konstateras vidare att mamman förmedlade "extremt besynnerliga och märkliga uppgifter" från sonen som hon blint litade på. Inte en enda gång har hon fått någon som helst dokumentation eller bekräftelse på att det som sonen berättat stämmer; i fråga om vad pengarna skulle användas till.

Den 37-årige sonen gjorde av med stora summor som mamman lånade upp på lyxliv och spel, men sju års fängelse är "orimligt högt" tycker han.

37-åringens advokat Jan-Åke Nyström yrkar i första hand på att samtliga åtalspunkter ogillas utom en.

– Varje brott skall styrkas bortom rimligt tvivel. Detta beviskrav har inte uppfyllts, enligt Jan-Åke Nyströms överklagan.

Han anser att varje enskild transaktion är ett brott som ska styrkas bortom rimligt tvivel och att tingsrätten frångått den rättsprincipen.

Tingsrätten har tillämpat en bestämmelse i brottsbalken som innebär att det är möjligt att utdöma ett högre fängelsestraff om det är fråga om flerfaldig brottslighet.

Men enligt 37-åringens advokat är det inte bevisat att 37-åringen i sina kontakter med modern haft brottsligt uppsåt, när hon i nästa led använde sig av metoder som telefonterror och påtryckningar då bekanta förmåddes att överföra pengar.

För att visa hur förbindelserna dem emellan sett ut har åklagaren redovisat avlyssnade telefonsamtal som tingsrätten också hänvisar till i den fällande domen.