Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beatrice Ask (M) på hemmaplan

Justitieminister Beatrice Ask (M) besökte under onsdagen sin hemort Sveg som en del i hennes husvagnsturné runt om i Sverige. Hon träffade både ungdomar, polis och hann fixa håret under dagen.

Annons

Under onsdagen kom justitieminister Beatrice Ask (M) till Sveg för en heldag. På förmiddagen besökte hon Härjedalens gymnasium. Först fick hon en rundvisning på skolans alla program av rektor Linus Silow och sedan pratade hon med elever i hörsalen.

Bland annat fick hon höra om hur framgångsrika eleverna varit inom Ung företagsamhet.

– Jag hörde att elever vid fordonsprogrammet fått pris förra året, och det var första gången ett yrkesprogram fått pris. Det är jättebra att så många av de som går praktiska program startar UF-företag, det är ju de som ofta startar företag senare i livet, säger hon.

Beatrice Ask gick själv på dåtidens glesbygdsgymnasium i Sveg, humanistisk linje.

En viktig valfråga för moderaterna är tryggheten och Beatrice Ask berättar flera gånger att man under mandatperioden utbildat 3000 nya poliser.

• Hur ser du på att man lägger ner polisstationen i Hede?

– Viktigast är att det är tillräckligt med poliser i Härjedalen, men det hade varit bra om man kunde kombinera olika myndigheter som de gör i vissa kommuner med ett medborgarkontor, eller att det fanns en mobil polisstation. Hur man än gör finns det alltid områden med långa avstånd mellan orterna, säger hon.

• Hur ska glesbygden överleva?

– Det är av de största utmaningarna för Sverige att ta sig än framöver. Jag tror att det är viktigt att man håller nere kostnaderna för transporter och satsar på förnybar energi. Företagsamheten är viktig och här tror jag det finns mer att göra inom turistnäringen i Härjedalen. Det gäller också att ungdomar skaffar sig bra utbildning och får upp självkänslan. I dag med internet och snabba kommunikationer ska det inte vara omöjligt att bo i glesbygden, säger hon.

Men det finns mer att göra för Sveg.

– Vissa delar av Härjedalen går lysande men man behöver jobba mer för att marknadsföra och glädjas åt ny företagsamhet. Sveg är vackert, vi har skidstadion, bra skola, billigt att bo, flyget, men vi måste också se till att det är snyggt och prydligt och att man utnyttjar torget till exempel, säger hon.

Efter besöket i skolan stod hon på ICA-parkeringen och pratade med allmänheten och partikamrater, sedan var det träff med polisen.

– På eftermiddagen ska jag gå och klippa mig hos min syster, säger hon.