Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beatles skulle varit med i spelbranschen

The Beatles revolutionerade musikbranschen på många plan.

Annons

I inspelningsstudion, med sina musikvideor och, så klart, med sin musik. Och frågan är om de inte hade varit tidigt ute i spelbranschen om bandet skulle ha hållit ihop och överlevt galna mördare och sjukdomar.

Att The Beatles var popmusikens största pionjärer är det knappast någon som ifrågasätter. Liverpoolkvartetten skapade i princip på egen hand reglerna för dagens populärmusik.

De gick alltid i förgrunden, oavsett om det handlade om inspelningsteknik, fantasifulla arrangemang, omslagskonst eller multimediaupplevelser.

När man spelar ”Rock Band The Beatles” och fascineras över den fantastiska grafiken och de fantasifulla animationerna så lyser den andan och kvalitetstänkandet igenom på alla punkter, trots att The Beatles var långt ifrån först ut på banan den här gången.

Många har ifrågasatt The Beatles skivbolag, Apple Corps, som anses vara en bunt besvärliga bakåtsträvare. Man har till exempel, fram till nu, vägrat ge ut nya versioner av bandets skivor på cd, trots att cd-mastringarna från 1987 allmänt anses vara katastrofala.

Dessutom så vägrar man i sten att ge ut skivorna digitalt via iTunes och liknande tjänster. Därför är det en smärre sensation att man gått med på att släppa ”Rock Band The Beatles”. Frågan är om situationen hade varit densamma om bandet och dess alla medlemmar hade varit i livet?

Med tanke på att The Beatles alltid låg i framkant vad gällde ny teknik och nya uttrycksformer så känns det som att de skulle ha kastat sig över möjligheten att utnyttja dagens teknik, om den hade funnits på tiden det begav sig.

Och frågan är hur det skulle ha sett ut. Den Beatles-vision vi ser i ”Rock Band” är inte deras egen, utan snarare Harmonix tolkning av något bandet skapade för 40 år sedan. Det får vi aldrig veta, men den vision vi får njuta av i Harmonix spel duger nog alldeles utmärkt för de flesta ”Fab Four Fans”.

Den ger också en unik inblick i bandets musik, där man kan studera de olika beståndsdelarna i musiken på ett sätt som aldrig varit möjligt tidigare.

Bara möjligheten att få en glimt av hur det skulle vara att kliva i Ringo Starrs trummis-skor räcker långt för mig.

GDen Beatles-vision vi ser i ”Rock Band” är inte deras egen, utan snarare Harmonix tolkning av något bandet skapade för 40 år sedan.

Mer läsning

Annons