Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BC-dubblar till Johansson och Nurmos

/
  • Yield Boko, som tog sin nionde seger och har bara förlorat ett lopp i karriären, stod i en klass för sig när Breeders Crown-finalerna avgjordes på Sundbyholmstravet i lördags.  Foto: Lars Jakobsson

Stig H Johansson och Timo Nurmos dominerade Breeders Crown-finalerna på Sundbyholmstravet.
Solvallatränarna tog två segrar var och vilket gav över 1,5 miljoner kronor.
– Mycket nöjd, konstaterade Nurmos lugnt.

Annons
De sista stora klassiska loppen för landets bästa tre- och fyraåriga unghästar höll hög klass. Trots att Stefan Hultman tvingats stryka sina stjärnor Maharajah i BC-finalen för treåriga hingstar och Lie Detector i finalen för fyraåriga ston på grund av sjukdom. Yield Boko vann treårsfinalen på ett mycket imponerande sätt. Björn Goop körde omgående till ledningen, tvingades sedan hålla ett högt tempo med ett förstavarv på 1.14,5. Men trots det stack Yield Boko undan till lätt seger på 1.13,8. Det var faktiskt den snabbaste vinnaretiden i de fyra finalerna.
– Det var riktigt bra av honom att vinna. Det gick fort hela loppet men han kändes väldigt stark och vann utan problem. En treåring som har allt, berömde Björn Goop.
Yield Boko tog sin nionde seger och har bara förlorat ett lopp i karriären; kvalet till Kriteriet på Solvalla när han satt fast på innerspår. Det kommer säkert att bli många intressanta dueller med Maharajah kommande säsong.
Om Timo Nurmos kände lugnet under finalen för treåringar så var det desto mer nervöst när Sahara Dynamite startade bland de fyraåriga hingstarna. Det såg visserligen säkert ut när Jorma Kontio kunde köra till ledningen med storfavoriten, men på upploppet tog krafterna slut för Sahara Dynamite. Storskrällen Clear Sign närmade sig mycket på slutet men hann inte fram.
– Det var lite tungsprungen och besvärlig banan i dag och Sahara Dynamite var lite seg. Men han vann igen och det går inte att klaga någonting, sade finländaren.
Sahara Dynamite har därmed vunnit både Derbyt och Breeders Crown och vunnit samtliga nio lopp i år. I fjol tog han hem det största loppet för treåringar, Kriteriet, och har snart tjänat sex miljoner kronor. Nästa start för Sahara Dynamite blir kvalet till Europas största fyraåringslopp – Grand Prix de UET på Solvalla nästkommande onsdag.
Stig H Johansson och hans kusk Erik Adielsson tog hem damernas finaler – med minsta möjliga marginal.
Det krävdes målfoto för att fyraåriga Bobtail och treåriga Caddie Dream skulle ta hem förstaprisen på 700 000 kronor.
Bobtail fick trava utvändigt om ledaren under slutvarvet, hon skaffade sig ett klart grepp i början av upploppet men det gick trögt sista biten. Victoria Sisu avslutade vasst men var slagen med en nos.
Med Caddie Dream tog Adielsson upp jakten på favoriten Annicka i sista kurvan. Det skilde många längder men spurten gav resultat och Adielsson kunde vinna med någon centimeter.

Mer läsning

Annons