Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Baz Luhrmann stolt över "Australia"

Annons


I helgen avslutas Stockholms filmfestival med galavisning av "Australia". Det innebär också Europapremiär för Baz Luhrmanns film - och han är oerhört glad över visningen i Stockholm.

-Det är den första festival som uppmärksammat min film. Jag är väldigt stolt. Det är tråkigt att jag inte kan närvara personligen, säger den 46-årige australiensaren till TT Spektra.

"Australia", som får sin officiella svenska biopremiär på juldagen, är den största och dyraste film som gjorts i Australien. Handlingen utspelas mellan 1939-1941. En engelsk lady, spelad av Nicole Kidman, reser till Australien där hennes man har en farm. Han hittas mördad och hon bestämmer sig för att driva en boskapshjord genom ödemarken till hamnstaden Darwin, där armén behöver kött. Hon får hjälp av en boskapsdrivare, spelad av Hugh Jackman, och det behövs ingen större intelligens för att ana sig till att det kommer att uppstå ljuva känslor.

-Jag ville göra en film av den sort som inte görs längre, en riktigt stor film för biograferna. En sorts filmisk bankett, säger Luhrmann, som inspirerats av klassiker som "Borta med vinden" och "Trollkarlen från Oz", en film som på många sätt återkommer i "Australia".

-Ja, den handlar ju också om en resa, precis som min film gör. När jag var liten, bodde vi i en liten stad ute på landet, där det fanns en enda biograf. Det var där jag fick min filmiska uppväxt, och där såg jag just filmer som "Trollkarlen från Oz", något som sedan alltid har påverkat mig.
Stulna generationer

"Australia" handlar också om rasism och om hur landet behandlat urinvånarna aboriginerna. Under decennier lät staten omhänderta de barn som hade en svart och en vit förälder - man stal dem från föräldrarna för att "omprogrammeras". "De stulna generationerna" har de kallats.

-Det var inte förrän nu i år som staten äntligen bad om ursäkt för vad man gjort mot dessa barn. Det var fruktansvärt. Detta ville jag berätta om, och jag insåg att jag kunde göra det i form av ett episkt verk.
Kluvet avslut

Att göra "Australia" har varit en mångårig dröm för Luhrmann. Hur känns det nu när den är realiserad och han måste lämnas den?

-Kluvet. Än är det inte över, jag gjorde den helt färdig för bara några veckor sedan, och jag ska resa runt och göra pr för den. Nu hoppas jag bara att publiken tar den till sig, att det finns utrymme i dag för den här typen av filmer.

Mer läsning

Annons