Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäverdammen som hotar E 14

En bäverdamm bara 20 meter från vägbanan utgör en betydande risk för E 14, särskilt vid den kommande vårfloden. Vattnet är redan nu lika högt som vägbanan och går dammen sönder kommer det innebära stora skador på Europavägen.

Annons

Mellan Kingsta och Ytterån, cirka 20 meter från E 14, har en bäverfamilj byggt en damm som börjar få ordentliga proportioner. Själva dammen som är cirka 15 meter bred och två meter hög, har gjort en rejäl fördämning i skogen. Färska spår i snön visar att hyddan är bebodd.

– Jag bedömer att storleken på det uppdämda området är ungefär en hektar och vattendjupet närmast E 14 är två meter, säger Kurt Olausson från Kvitsle, som har sett hur dammen och bäverhyddan växt för varje gång han har passerat platsen.

– Jag är rädd att dammen kan brista när vårfloden sätter in eftersom det är så stora vattenmängder som trycker på. Då kommer även delar av E 14 att skadas. Vägtrumman som bäcken går igenom har inte en chans när allt det fördämda vattnet ska passera. I värsta fall följer en hel bit av E 14 med när allt vatten ska fram, säger Kurt Olausson.

Själva bäverhyddan och det uppdämda vattnet är nu lika hög som vägbanan. Träden som fått sina rötter dränkta har redan dött.

– Jag är naturmänniska och är ute i skog och mark så ofta jag kan. Jag har sett många bäverhyddor och dammar i mina dagar, men aldrig någon så stor som den här, säger Kurt Olausson, som undrar om någon på Trafikverket har en aning om den tickande vattenbomben.

Daniel Gideonsson på Trafikverket, jobbar som projektledare på driftavdelningen. Han känner till bäverdammen och han har också stora farhågor om vad som kan hända om dammen brister.

– Helt klart skulle det bli stora skador på E 14, eftersom det rör sig om så enorma vattenmängder. Men samtidigt känner vi oss på Trafikverket bakbundna eftersom en bäverdamm är fredad den här tiden på året. Dessutom ligger dammen utanför vägområdet så vi kan inte dundra in med en grävare utan tillstånd från markägaren.

Gideonsson säger att man planerar ett möte på plats med länsstyrelsen för att diskutera frågan.

– Helst skulle vi vilja släppa ut vattnet långsamt. Då kan vi tömma dammen utan risk för skador.

På länsstyrelsen säger viltförvaltningschefen Manno Annapuu att det stämmer att en bäverhydda är fredad efter den första september och fram till sista april.

– Men vad jag vet har länsstyrelsen aldrig avslagit en ansökan från trafikverket eller banverket när det gäller åtgärder som gagnar säkerheten.